İzmir'in Menemen İlçesinde 23 Aralık 1930'da gerici yobazlar tarafından öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki katledildiler. Bu vahşi katliamı gerçekleştirenler ülkemizde Cumhuriyetimizin bir güneş gibi doğmasından ve Atatürk devrimlerinden rahatsız olan bir kaç yobaz yaratıktır. Türkiye'nin ve Türk halkının çağdaş ve aydınlık yolda yürümesini bir türlü içine sindiremeyen gerici yobazlar ülkeyi yeniden karanlığa çekmek için Menemen'de hortlayarak Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın başını keserek şehit etmişlerdir. Bu hain olayı ne unutmamız ,nede unutturmamız mümkün değildir. Menemen olayı Cumhuriyetimize sürülmüş kara bir lekedir. Bu kara leke şüphesiz Cumhuriyetimize bağlı olan herkesi rahatsız etmektedir. Benzerlerinin yaşanmaması için uyanık olmak zorundayız. Biliyoruz ki öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki boşuna şehit olmadılar. O günden bugüne ,bugünden yarınlara şehit öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın kesik başını unutursak kanımız kurusun.
Eğer Giritli Derviş Mehmet ve 5 arkadaşının Menemen'de Cumhuriyete ve onun değerlerine meydan okumasını unutursak öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın kemiklerini sızlatır, yeniden irticai teşebbüslere hedef olmaya devam edebiliriz. Bu yüzden hiç birimizin Menemen olayını unutmaya hakkı yoktur. Menemen'de kesilen baş hepimizin derinden düşündürmelidir. Derviş Mehmet'in ise nasıl bir soysuz olduğu aklımızdan çıkmamalıdır. Derviş Mehmet'in yakasına yapışan el sadece Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ın eli değil ,Cumhuriyete sahip çıkan Türk Milletinin elidir. O güçlü el her daim ruhunu satmış, insanlığını kaybetmiş gerici yobazların ve hainlerin yakasına yapışacak güç ve kudrettedir. Türk Milleti ve dünya milletleri bunun tanığıdır. Zannedilmesin ki bu vatan toprağında Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilaylar biter. Cumhuriyeti yok etmek isteyenler dün olduğu gibi bugünde birer birer yok olmaya mahkumdur. Cumhuriyetimiz ,devrim şehitlerimiz ve diğer şehitlerimiz sayesinde sonsuza kadar yaşamaya devam edecektir. Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletini karanlıklara çekmek isteyenler hiçbir zaman hüsrana uğramaktan kurtulamayacaklardır. Çünkü hepimiz birer öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki 'yiz.
Ülkemiz Derviş Mehmet gibi hainlere teslim edilemeyecek kadar çok değerlidir. Bu vatan toprağında Giritli Derviş Mehmet ve arkadaşları gibi hainler her daim lanetlenirken, Mustafa Fehmi Kubilay rahmet ve minnetle anılmaya devam edilecektir. Kim rahatsız olursa olsun ,Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay'ı unutmuyoruz ve unutturmuyoruz. Şehit öğretmen Asteğmen Mustafa Fehmi Kubilay, Bekçi Hasan ve Bekçi Şevki hepimizin ortak değeridir.