1960'lı yıllar Samsun'un pek çok alanda yükselişe geçtiği yıllardır. 1960'ta Samsun Limanı hizmete açılmış, daha sonraki yıllarda yapılan eklemelerle Samsun Limanı konum ve önemine yakışır bir liman halini almıştır. Şehrin ekonomisinde büyük bir öneme sahip olan Bakır İşletmeleri ve Azot Fabrikası bu yıllarda açılmıştır. Şehrin yetiştirdiği Orhan Gencebay ve Yıldıray Çınar gibi isimlerin müzik kariyerlerinde sıçrama yapacağı dönem yine bu dönemdir. Samsunsporumuz da 1965 yılında kurularak ilerleyen süreçte şehrin en önemli spor markası olacaktır.

Kapılarını ilk kez 1963'te açan Samsun Fuarı, yıllar ilerledikçe şehrin ve bölgenin kültür-sanat hayatına ve ekonomisine büyük katkılar sağlar. Dönemin en popüler sanatçıları fuarda konserler verir. Halk dansları gösterileri ve tiyatro oyunları sergilenerek bölgede sosyal hayatın merkezi fuar olur. Temmuz ayı boyunca açık kalan fuar, çevre illerden ziyaretçi akınına uğrayarak ekonominin de canlanmasını sağlar.

1964 yılında da Bakanlar Kurulu kararı ile 'milli fuar' olarak kabul edilir.

Her sene için ayrı olarak fuar anısına bastırılan sigaralar, çay tabakları, porselenler vb. pek çoğumuzun evinde halen bulunmaktadır.

Şehir için böylesine önemli bir değer haline gelen Samsun Fuarı, dönüşen tematik fuar anlayışına uyum sağlayamadığı için 90'lı yıllarda son bulmak zorunda kalmıştır.

..

Geçtiğimiz günlerde Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, seçim vaatlerinden biri olan Samsun Fuarı projesinin hayata geçirileceğini açıkladı.

Samsun'un yitirdiği bir değerini geri kazanacağını öğrendiğimiz bu habere ne ilginçtir ki sevinemedik. Zira fuar projesi için Atatürk Kültür Merkezi'nin(AKM) olduğu alan düşünülüyordu. Bu da AKM'nin yıkılması anlamına geliyordu.

Anlayacağınız, şehrin sosyal hayatına ve kültürel geçmişine damga vurmuş Samsun Fuarı'nı geri kazanmak için, şehrin en önemli mimari yapılarından olan AKM'den vazgeçeceğimiz söyleniyordu.

AKM de tıpkı Samsun Fuarı gibi bu şehir için bir değerdir. Kültürel organizasyonların merkezi olmasının yanında, şehrin silüetini oluşturan önemli bir mimari figürdür.

2001 yılında hizmete açılan AKM, şehirde son 20 yılda sergilenen en önemli tiyatro oyunlarına, konserlere, opera ve bale gösterilerine ev sahipliği yapmıştır. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'ne bağlı 6 merkezden biri olan Samsun DOB, gösterimlerini 2008 yılından beri burada gerçekleştirmektedir.

Samsun halkı da bu temsillere yoğun ilgi göstererek her gösterimde salon kapasitesini doldurmayı başarmıştır.

Her Samsunlunun AKM'de bir anısı vardır. Bu şehirde yaşayan hemen hemen herkes orada dinlediği bir konserde duygulanmış veya izlediği bir tiyatro oyununda kahkaha atmıştır.

Her Samsunlu çocuk, AKM binasının tepesinden kaymayı en az bir kez hayal etmiştir.

O yoldan geçerken Yaşar Doğu Spor Salonu'nu ve Büyük Otel'i arayan gözlerimiz, bir de AKM'yi arasın istemiyorsak bu kararın bir an önce gözden geçirilmesi gerekir.

Zira şehrin bir değerine sahip çıkmak için diğerinden vazgeçmek zorunda değiliz.