Samsun ili İlkadım ilçesi Uğur Mumcu Parkındaki üzerinde Samsunlu şehitlerin isimleri bulunan Şehitlik Anıtı 2011 yılında şehit yakınlarının tepkisi üzerine İlkadım Belediyesi tarafından bakıma alınarak yenilenmişti. Yıllar sonra yine aynı anıt bakımsızlık ve ilgisizlikten adeta dökülüyor. Nedense bu durum belediye yetkililerini rahatsız etmiyor olacak ki, henüz bakıma alınmış değil. Bir şehit yakını olarak bu durumdan müthiş rahatsızlık duyduğumu rahatlıkla söyleyebilirim. Her nedense bu tür olumsuzluklar zamanında fark edilip sorumlu belediyeler tarafından gerekli bakım ve onarım işleri zamanında yapılmıyor?

Uğur Mumcu parkına çeşitli tarihlerde kurulan yöresel ürünler pazarı içinde kalan bu anıtın etrafına stant açanlar tarafından adeta istila edilerek kapatıldığını da gördüm. O zamanlar da kendi kendime belediye yetkililerinin bu duruma nasıl razı geldiklerini de sorguladım. Bu anıtın 2011 yılında İlkadım Belediyesi tarafından bakımı yaptırıldığında yenilendiğini ve ışıklandırıldığını biliyorum. O zaman çok da bakımlı olmuştu. Şimdi ise Uğur Mumcu parkında, üzerinde Samsunlu şehitlerin isimlerinin bulunduğu Şehitler Anıtının çok bakımsız kaldığı gibi çevre düzenin de tamamen tahrip olduğu görülmektedir. Bu durum Milli Mücadele meşalesinin ilk ateşinin yakıldığı İlkadım şehri Samsunda şehit yakınlarından başka kimi rahatsız eder bilmiyorum. Aylardır takip ettiğim bu konuyu yeni seçilen belediye başkanlarına fırsat verdikten sonra kamuoyu ile paylaşmaya karar verdim. Uğur Mumcu Parkı İlkadım Belediyesinin mi ,yoksa Samsun Büyükşehir Belediyesinin mi sorumluluk alanındadır bilmiyorum. Doğrusu 2011 yılında yine bu anıtın bakımsızlığından ve perişanlığından rahatsız olan şehit yakınlarından birisi bendim.2020 yılında aynı konuyu yeniden gündeme getirmekten son derece üzüntülüyüm. Şehitlerimiz başımızın tacıdır, demek bazen yetmiyor. Bunu göstermek gerekir. Başımızın tacıdır dediğimiz kahraman şehitlerimiz için yaptırılan bu anıtın bakımlı, ışıklandırılmış ve etrafının daha düzenli olması gerekmez mi? Şehitler Anıtının etrafındaki aydınlatma spot lambalar yok edilmiş ,yine anıtın etrafındaki demir direkleri dolanan zincirler kaybedilmiş ortada bakımsız ve sahipsiz bir anıt bırakılmış. Şehitlerimizin isimlerinin yazılı olduğu Samsunlu şehitler anıtı ve çevresinin daha hassas bir şekilde yeniden bakıma alınması gerekmektedir.

Unutmayalım ki ,şehitler hepimizin şehitleridir. Uğur Mumcu Parkındaki Samsunlu şehitler anıtı ne kadar bakımlı ve gösterişli olursa, biz şehit yakınları o kadar çok gurur duyarız. Şehitlerimizin anılarına ve isimlerine sahip çıkıldığını görmek bizim için büyük bir onur kaynağıdır. Keşke Uğur Mumcu parkındaki şehitler anıtındaki olumsuzlukları biz şehit yakınları hatırlatmadan önce yetkililer görebilmiş olsaydı ,çok daha anlamlı olurdu.10 Yıl önce bakımı yapılarak yenilenen şehitler anıtı yine bakım istiyor! Bir daha ki bakım umarım 10 yıl sonra olmaz.