31 Mart yerel seçimleri öncesinde Samsun'un gündemini oldukça meşgul eden ve siyasetin merkezine oturan ve tüm büyükşehir belediye başkan adaylarının tanıtım kitapçıklarında ön sayfalarda yer bulan Gülsan Sanayi Sitesi sanki başka bahara kalıyor.

Sanırım birkaç gün önce Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, mevcut sanayi için 400 milyon lira civarında Toybelen'de yapılması planlanan yeni yer için de 300 milyon liranın üzerinde kamulaştırma parası gerektiğini söyledi.
Aslında bu söylem sanki bu sorunun başka bahara kalacağını da gösteriyordu.
Şimdi bu toplamdaki 700 milyon lirayı bulan gerekli para iş mahkemeye taşındığında 1 milyar lirayı bulur süreç olarak da bu kadar kamulaştırma davası en az 2 yılı bulur.
Bu para ve bu süreç sadece arazi için gerekli olan. Peki, yeni sanayi sitesinde yapılacak olan iş yerleri sosyal mekanlar ve alt yapısı yolu, suyu elektriği ve ibadethanelerine harcanacak para için de 2 milyar liraya yakın paradan söz ediliyor. TOKİ yapacak deniliyor ama TOKİ de yapsa şu an ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumda bu para Samsun'da bin sanayi için gelir mi o da büyük bir soru işareti.
Gelinin bu noktada Gülsan Sanayi Sitesi en az 3 yıl gündeme gelmez. Rakamların dili bunu söylüyor. Seçimden sonra 1 yıl geçti en az 3 yıl da bu süreç sürecek gibi. Son yıl da seçim çalışmalarına gider olağanüstü iyi bir ekonomik tablo ortaya çıkmazsa ve de kamulaştırma yapılacak her iki alanda da arazisi ve iş yeri olanlar mahkemeye gitmez se bu dönem Gülsan sorunu çözülemez.
Gülsan olmazsa ne olacak peki.
Gülsan'ın yerine yapılacak olan Selahaddin Camisi yapılamayacak. Cami yapılamazsa Gülsan'dan doğu parka yapılacak ve başkan Mustafa Demir'in tanıtım lansmanındaki o etkileyici köprü de yapılamayacak. O köprü olmayınca da doğu parka yapılacağı açıklanan yaşam alanları ve muhteşem görsel de yok sadece bir tren vagonu ortada. Doğu park yapılamazsa da fuara kadar yapılacak süreç yol da olmaz.
O zaman da tanıtım lansmanının büyük bir bölümü yapılamaz. Burada kilit proje Gülsan Sanayi Sitesi. O nedenle Mustafa Demir öyle ya da böyle birkaç yıl içinde Gülsan Sanayi Sitesi'ni mevcut yerinden kaldırıp Toybelen'e daha şık bir sanayi sitesi yapmalı.