"Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır; toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır."

Değerli şairimiz Cemal Kutay'ın On Beş Yılı Karşılarken, şiirinde yer alan bu iki mısrası hangimizin yüreğindeki bayrak sevgisini canlı tutmaz? Bu mısralar karşısında hangimizin tüyleri diken diken olmaz? Şairimizin dediği ,bizim de çok iyi bildiğimiz ve inandığımız gibi "Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır; toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır." İşte o, al kanın gerçek sahipleri kahraman şehitlerimiz ve gazilerimizdir. Bayrağımıza sahip çıkmak, bayrağımızı hak ettiği gibi en yüksek değerde tutmak hepimizin asli görevidir. Çünkü şanlı bayrağımız şehitlerimizin aziz milletimize sonsuza kadar kutsal emanetidir. Bu yüzden Türk Milleti için şanlı bayrağımız çok özel değerdedir. Bu bilinç ve inançla bayrağımıza sahip çıkmak hepimiz için önemli bir hassasiyettir.
17 Ocak 2021 ve 13 Mart 2021 tarihli yazılarımla ; Samsun Asri Mezarlık içerisinde bulunan Samsun Belediyesi tarafından 1955 yılında yaptırılmış olan bir şehitler anıtı bulunduğunu ve bu anıtın en son 5 ay önce onarım ve bakımının yapıldığını fotoğraflarla destekleyerek anlatmıştım. Nedense 5 aydır anıtın kaidesindeki bayrak ve yazıların yerine konmadığını kamuoyu ile iki defa paylaşmış Samsun Büyükşehir Belediyesi yetkililerine eksiklerin tamamlanması yönünde bir çağrıda bulunmuştum. Bir şehit yakını olarak anıtı yakından takip eden birisi olarak çağrımın etkili olduğunu düşünmüyorum. Ancak olsa olsa 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yılı kutlamalarının ve Şehitleri Anma Günü'ndeki anma töreni ve ziyaretlerinin bu süreçte çok etkili olduğunu düşünüyorum. Bir şehit yakını olarak istiyorum ki, her zaman yetkililer ve görevliler 18 Mart Şehitleri Anma Günü hassasiyeti ve duyarlılığı içinde hareket etseler de en basit bir onarım ve bakım işi 5 ay gibi bir süre beklemese çok daha mutlu oluruz. Bu vurguyu yaparken kimse yiğidi öldürüp hakkını vermediğimi düşünmesin. Yapılanı da, ihmal edileni de, unutulanı da görüyoruz .Yapılanı elbette takdirle ve alkışla karşılıyoruz.18 Mart 2021 Günü Samsun Asri Mezarlık Şehitliğindeki şehit mezarlarındaki bayrak direklerinin şehitlerimize yakışır şekilde yeniden krom nikel olarak paslanmaz metalden, yeni daha geniş ebatlı bayrakları ile birlikte yenilenmiş olmasından ve şehit mezarlarımızın tümündeki çiçeklerin açmış kaliteli mevsim çiçekleriyle tazelenmiş olmasından dolayı emeği geçen en alt kademedeki personelden en üst yani en tepedeki yetkiliye kadar tamamına sonsuz saygı ve teşekkürlerimi hem bir şehit yakını ,hem de bir Samsunlu olarak sunuyor ve alkışlıyorum. Bu alkışı ve bu teşekkürü Samsun Büyükşehir Belediyesi olarak bu defa gerçekten hak ettiler ancak bu teşekkürü bu alkışı kendilerine gönderirken bir eksiklerini daha kendilerine hatırlatmak istiyorum. İyi de şimdi bu nereden çıktı dememeleri için yetkililerin şehitliğe önce bir şehit yakını ve şehitliğin eski halini de bilen bir Samsunlu olarak etrafa bakmaları gerekir. Birileri benim bu konuyu çok uzattığımı düşünebilir. Bazı tamirciler gibi parça artırarak bakım ve onarım yapılıyorsa, bunun nedeni de açıklanmalıdır. Anıtın kaidesinde Dumlupınar Denizaltı Gemisi Şehitleri (04 Nisan 1953) Subay ,Astsubay Er ve Erbaşların isimlerinin bulunduğu levha ve Mustafa Kemal Paşa'nın Milli Mücadeleyi Başlatmak üzere Samsun'a Bandırma Vapur'u ile Geldiklerinde Beraberinde Bulunan 18 Silah Arkadaşının isimlerinin yazılı olduğu levha acaba yerine neden konulmadı. Herhalde o iki levhayı daha önce o anıtın kaidesine yerleştirenler bunu laf olsun diye yapmadılar. O iki levhanın bir anlamı ve bir önemi olduğunu yok sayamayız. Bu yüzden 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü töreni telaşı içerisinde yetkililerin bu levhaları unutulduklarını düşünerek bu eksiği de tamamlamaları gerektiğini hatırlatmak istiyorum.
Samsun Büyükşehir Belediyesine anıttaki bakım ve onarımdan sonra 5 ay bekleyip 18 Mart 2021 Şehitleri Anma Günü öncesinde Şehitler Anıtı kaidesine şanlı bayrağımızı ve yazıları yeniden yerleştirdikleri ,şehit mezarlarındaki bayrak direklerini yeni bayraklarıyla birlikte şehitlerimize yakışır şekilde krom nikel olarak paslanmaz metalden değiştirdikleri için bir kez daha teşekkür ediyor ve alkışlıyorum. Kimse kızmasın Şehitler Anıtındaki son eksikliği de hatırlatıyorum. Maksadım bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Herkese kolay gelsin. Şehitlerimize çok şey borçluyuz unutmayalım.