Hiç şüphesiz bütün annelerimiz güzeldir. Herkesin annesi en güzel ve en iyi annedir. Ama dünyanın en güzel ve en iyi annesi şehit anneleridir. Çünkü şehit anneleri çilenin ve evlat acısının en katmerlisini yaşayan annelerimizdir. Hiç bir şehit annesi yoktur ki , evladından helallik istemesin. Tertemiz sütünü emzirdiği, dokuz ay karnında taşıyıp bin türlü zorluklarla büyüttüğü kınalı kuzusunun şehadeti karşısında asla isyan etmeyen; inandığı kutsal değerler uğrunda ,"Vatan sağ olsun" diyen fedakar ve cefakar şehit annelerimiz, dünyanın en güzel anneleridir.


Biz biliyoruz ve görüyoruz ki, yaşam bütün şatafatı ile devam ederken ,birileri şehitliklere adeta taşınırcasına ziyarete gidiyor. İşte çoğu zaman görmediğimiz o güzel insanlar kahraman şehitlerimizin çok değerli anneleridir. Çoğu yirmili yaşlarda ,vatan toprağına emanet ettiği evladının buz gibi mezar taşına sarılarak kalan ömürlerinin sonuna kadar evlat sıcaklığını hissetmeye çalışıyor. Bunun ne demek olduğunu ,bunun ne büyük bir acı olduğunu sadece empati yaparak anlamamız mümkün değildir. Zaten çoğumuz empati bile yapmıyoruz. Onların fedakarlıkları çoğu zaman kendi telaşımız ,kendi yaşam koşuşturmamız arasında kaybolup gidiyor. Bazen de o kadar acımasız oluyoruz ki, onlara sağlanan bazı hakları bile gerçekten çok abartıyoruz. Sanki evladını şehit vermese o annelerimiz aç ve açıkta kalacakmış gibi haddini aşıp konuşanlarımız oluyor. Bir şehit yakını olduğum için buna tanık olduğum bazı zamanlar olmuyor değil. Halbuki şehit anneleri arasında bile ayrımın yapıldığını görmezden geliyoruz. Bunun nasıl olduğunu da kısaca anlatmak istiyorum. Eğer şehit evli ise şehidin anne ve babası bazı sosyal haklardan yararlandırılmıyor ,adeta yok sayılıyor. O annenin ,fedakar bir şehit annesi olduğu gerçeğini bazı yasaların yaptığı cimrilik ortadan kaldırmıyor. Ama o annenin , bir şehit annesi olmadığını kimse söyleyemiyor. Bunları bir şehit annesi olan anneme olan saygımdan dolayı hatırlatıyorum. Annemin şehit annesi olduğu gerçeğinden hareket etmeyen o duyarsız yasalarımız hala yürürlükte. Ama biz annemizi her şehit annesi kimliği taşıyan annelerimiz gibi dünyanın en iyi ve en güzel annesi görüyoruz. Doğrusu da bu değil mi? 85 'li yaşlara gelmiş bütün takatını kaybetmiş evli şehitlerimizin annelerine de bu saatten sonra bekar şehitlerin annelerine sağlanan bütün sosyal hakları verseler ne olur, vermeseler ne olur? Keşke yasal bir düzenleme yapılarak evli bekar ayrımı yapılmaksızın bütün şehit annelerimize evlatlarının bir madalyası yakalarına takılabilmiş olsaydı ,dünyaları fethederlerdi ama bunu bile yapmadılar? Bir anneler gününe daha denk gelen Korona Virüs belasını dünya ile birlikte yaşadığımız şu çok sıkıntılı günlerde bunları hatırlatmamı şehit annesi olan annemin istediğini ,sorumluluk makamında bulunan herkese bir kez daha hatırlatmaktan derin üzüntü duyuyorum. Ev ziyaretlerinde şehit ailelerine soruyorlar ya bizden bir isteğiniz var mı? Şehit annesi olan annem aya gitmek istemiyor ama bir madalya istiyor. Yanıtını da biliyorum yasal olarak bu mümkün değil denilecek. Yasal bir düzenleme yapmak için anayasayı değiştirmek gerekmediğini de hepimiz biliyoruz.
Anneler gününde yaşayan annelerinizi ziyaret ettikten sonra bir de şehitlikleri ziyaret edin. Buna vaktiniz yoksa ,iki elinizin arasına başınızı alıp mutlaka empati yapın. Anneler gününde şehitlikte evladının mezarı başında dua okuyan, evladının mezar taşını öpen, bir gül goncasını koklar gibi evladının toprağını koklayan şehit annelerimizi bir filim şeridi gibi gözlerinizin önünden geçirin. Eğer yüreğiniz katılaşmamış ve nasırlaşmamışsa gerçekten çok şey görecek, çok şey hissedeceksiniz. Gerçekten buna cesaretiniz varsa, bunu bu anneler gününde yapabilirsiniz. İşte o zaman şunu mutlaka diyeceksiniz, " Dünyanın en güzel annesi şehit anneleridir." Sizlere en güzel ve en iyi annelerinizle birlikte hayırlı ömürler diler ; Başta yaşayan bütün şehit annelerimizin anneler gününü ve yaşayan tüm annelerimizin anneler gününü kutlar ,başta şehit annelerimizin olmak üzere tüm annelerimizin mübarek ellerinden saygıyla öperim. Yaşayan yaşamayan tüm annelerimiz başımızın tacıdır.