Atatürk'e ve silah arkadaşlarına çok şey borçluyuz ama bunun farkında olmayan birileri var ki bu sorumluluklarını bir türlü yerine getirmiyorlar. Umarım bu konuda ben çok yanılıyorumdur.
Öyle ki Samsun Büyükşehir Belediyesine ait Asri Mezarlık yerleşkesi içerisinde Samsun Belediyesi tarafından 1955 yılında yaptırılmış olan bir şehitler Abidesi var. Bu abide zamanla çeşitli nedenlerle yıpranmakta ve değişik zamanlarda bakıma alınmaktadır. Şehitler abidesi en son 2020 yılı Ağustos ayında özel bir firmaya ihale edilerek bakıma alındı. Bakımı ve onarımı tamamlandıktan sonra anıttaki bayrak ve yazılar tekrar yerine bir süre konulmadı. Bu süre kısa bir süre olmadı yaklaşık 3- 4 aylık bir süre oldu. Türk Bayrağı ve Mehmet Akif Ersoy'un dizeleri 18 Mart 2021'deki Şehitleri Anma Günü'nden birkaç gün önce tekrar yerine kondu. Ancak Anıtın kaidesinde plaket şeklinde iki ayrı levhadan birinde Dumlupınar Denizaltısı Gemisinde şehit düşen askeri personelin isimleri yazılıydı. Diğer levhada ise Atatürk'ün Samsun'a 19 Mayıs 1919'da ayak bastığında yanında bulunan 18 silah arkadaşının isimleri yazılıydı. Hangi nedenle, hangi düşünceyle, kim neden böyle bir karar aldı, yada kim neden bu levhaları gereksiz buldu. Bunların hiç birisini bilmiyoruz ama bu iki levha hala yerlerine konulmadı. Bu konuyla ilgili Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından henüz yapılmış hiç bir açıklama bulunmamaktadır. Ama ben defalarca bu konuyu işledim, gündeme taşıdım ne yazık ki sorumluluk makamında bulunanlar, bu duruma bir açıklık getirmedi. O iki levhanın şehitler anıtındaki yerlerine neden konulmayacağını ya da ne zaman yerlerine konulacağı bilgisini kamuoyuna açıklamak çok mu zor? Bunu da bilmiyoruz.


Biz şehit yakınları ve biz Samsunlu vatandaşlar, Asri Mezarlık içerisindeki şehitler abidesinin kaidesine Atatürk ve 18 silah arkadaşının isimlerini çok yakıştırmıştık. Bundan rahatsızlık duyanlar mı oldu ki, tekrar yerlerine konulmadılar? Dumlupınar Denizaltı Gemisinde şehadet şerbeti içen kahraman askerlerimizin isimlerinin anıtın kaidesinde bulunmasının kime ne zararı vardı? Anıtın bakım ve onarımı yapılalı aradan geçen bu kadar uzun zamana rağmen bu iki küçük levhanın yerlerinde olmamasından hiç kimse rahatsızlık duymuyor mu? Bu işleri de herhalde Sayın Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir takip edecek değil. Ama bu konu artık çok koktu. Bu konuya birilerinin artık el atması gerekmez mi? Açık ve net söylüyorum birilerine göre basit bir konu gibi görülse de, bu konu artık bir skandal olmuştur. Atatürk'ün şehri Samsun'da Atatürk ve 18 silah arkadaşının isimlerini her yere yayacağımız yerde yazılı olduğu yerden de kaldırmak ve tekrar yerine koymamak inadı gerçekten hoş bir durum değil. Sakın hiç kimse gözden kaçmış demesin. Defalarca hatırlattım ama kimse duymadı, kimse kendisi de bu eksiği görmedi. Anıt bakıma alınırken var olan o iki levhayı ne yaptınız ya da nasıl yok ettiniz? Bir şehit yakını ve Samsunlu bir vatandaş olarak bunları sormak durumundayım. Eğer o iki levha bakım sırasında hasar gördü ise yenisi bugüne kadar yaptırılıp yerine neden monte edilmedi? Anıtın bakım ve onarımı ihale edilirken yüklenici firmaya bir şartname ile verilmedi mi ki, anıtın kaidesinde var olan yazılar aynen istenmedi mi? O yazılar şimdi eksik!


19 Mayıs 1919'un en unutulmaz isimleri olan Atatürk'ün ve 18 silah arkadaşının isimlerini yaşatmak en başta Samsun Büyükşehir Belediyesine ve Samsun halkına düşer ve yakışır. Yokluğun, yoksulluğun her türlü işgalin ve ihanetin hüküm sürdüğü çok zor bir dönemde Samsun'a çıkarak ulusal kurtuluş meşalesini yakan başta ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ü ve beraberindeki kahraman silah arkadaşlarını bir an dahi unutursak ya da unutturursak kalbimiz dursun. Herkes üzerine düşeni bir an önce yapsın diye ben tekrar hatırlatıyorum. Samsun Asri Mezarlıkta bulunan Şehitler Anıtının bakım ve onarımını yaptıranlar eğer o anıttaki iki ayrı levhada var olan ve çok minnet borçlu olduğumuz o isimleri unutturmak istemiyorlarsa, bir an önce eski yerlerine tekrar koymalıdır. Bugüne kadar o iki levhanın yerlerine tekrar konulmaması sadece bir ihmal mi, yoksa başka bir şey mi? Bunu da bilmiyoruz ama artık bilmek istiyoruz.