Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayıp sırasıyla Adana,Mersin ,Muğla,Denizli bölgesindeki çam ormanlarımızı yakan ve hala bile yakmaya devam eden  bu  büyük yangın kamuoyunda çeşitli tartışmalara ve eleştirilere neden oldu . Bu tartışmalar ve sert eleştiriler hala kamuoyunun gündemindedir. Çünkü ormanlarımızdaki bu büyük  yangın henüz tam anlamıyla söndürülememiştir. Ama sona doğru yaklaşılmaktadır. En çok eleştirilende neden THK kendi yangın  uçaklarının yangın bölgesinde olmadığıdır.  

          THK envanterindeki  yangın uçaklarının maddi kriz nedeniyle bakımları  yapılamadığından bu uçaklarımızın uçurulamadığını yapılan değişik açıklamalardan öğreniyoruz. 6 yangın uçağının uçurulabileceği bunun içinde bakımlarının yapılabilmesi için 4 -5 milyon dolara ihtiyaç olduğu bu ülkede yaşayan herkes tarafından artık bilinmektedir. Kimine göre 4-5 milyon doların çok fazla bir para olmadığı bu paranın bulunabileceği ve bu uçakların en kısa sürede uçurulabileceği değerlendirilmektedir. Son iki yıla kadar THK yangın uçakları Orman Genel Müdürlüğünün yangın ihalesine sokulurken ,getirilen su tonajı şartı nedeniyle kurum kendi uçaklarıyla bu ihalelere katılamamıştır .Diğer bir ifade ile THK yerli ve milli olmasına rağmen zorlama ile ihale dışı bırakılmıştır. Bu devasa orman yangınları Türkiye kamuoyuna net olarak gösterdi ki ilk anda görev verebileceğiniz kendi yangın söndürme uçağınız yoksa ormanlarınız daha çok yanmaya ,daha çok zarar görmeye  mahkumdur. Hiç kimse bitli yorganı üzerine almamaktadır. Herkes haklı çıkma yarışı içerisindedir. Oysaki bizim derdimiz ormanlarımızın bu tür felaketlerden kurtulması, tek bir ağacımızın ,tek bir karıncamızın dahi yaşamını yitirmemesidir .Bunun içinde yerli ve milli bir kuruluşumuz  olan Ulu önder Atatürk'ün kurduğu THK 'na herkes sahip çıkmalıdır. Atatürk ,"İstikbal göklerdedir " derken boşuna dememiştir .Yönetim yanlışları olabilir onu da düzeltecek olan yine devlettir. Devlet THK'na  can damarı olan kurban derileri konusunda yeni bir karar almalıdır .Kurban derilerinin ne şekilde değerlendirildiğini yaşayarak görüyoruz. Maalesef son yıllarda kurban derilerimizi verebileceğimiz THK görevlilerini de  sahada göremiyoruz. Sahada olan THK'nun görevlilerine de kurban derisi toplamada bazı kendini bilmezler tarafından zorluk çıkarıldığına da tanık oluyoruz. Türk Hava Kurumunu tasfiye yarışına girenler kesinlikle  yanlış yapmaktadır. Ülkemizde çıkan son orman yangınları ,o bölgelerde yaşayalım ya da yaşamayalım hepimiz için büyük bir felaket oldu. Bu tür büyük felaketleri tekrar yaşamak istemiyoruz. Bu tür yangın felaketlerinin anında önlenebilmesi için elimizdeki bütün uçakları bir an önce uçar hale getirmeliyiz. Bunun içinde bir kararname ile THK'na ihtiyaç duyduğu miktarda maddi destek devletimiz tarafından acil olarak verilemez mi? Elbette bunu devletimiz hibe şeklinde de  yapabilir .Devletimiz ve milletimiz gerçekten güçlüdür. Maksat bağcıyı dövmek değil de üzüm yemekse, bu elbette yapılabilir. THK ayağa kaldırılmalıdır. Bunun içinde orman yangın ihalelerinde THK öncelikli kabul edilmelidir. Devlet kurumu olan THK yangın uçakları her yangında beklemeksizin olay yerine intikal ettirilmelidir. Bu konuda da hangi kanuni düzenleme yapılacaksa bir an önce sıcağı sıcağına yapılmalıdır. Devlet kurumları arasında inatlaşma olmamalıdır. Bir ve beraber olmak zorundayız. Felaketler hepimizin canını acıtıyor. Ormanlar hepimizin ,THK'da hepimizin .Bunu böyle görmeyen yanlış yapar.  

       Ülkemizde yaşanan ve bazı yerlerde hala devam eden son orman yangınları hepimiz için büyük bir felaket ve büyük bir derstir. Yanan canlarımızı hiçbir maddi güç geri getiremez. Yanan ormanlarımız yeniden ağaçlandırılsa bile yetişmesi için uzun yıllara gerekmektedir. Yanan ormanlarımız yeniden mutlaka ağaçlandırılacaktır ama hiçbir şey sihirli bir değnekle aynı anda yerine getirilemeyecektir .Bu yüzden gelecek yıllarda  benzer felaketler yaşamamak için kalıcı önlemler alınmalı ve daima daha iyi bir şekilde hazırlıklı olmalıyız ki, ormanlarımızı  koruyabilelim. Ormanlarımızı koruyabilirsek ,canlarımızı da mallarımızı da cennet vatanımızı da koruyabiliriz. Ormanlarımızı yangın felaketlerinden korumak adına ,THK'nun evanterindeki bakımı yapılması gereken bütün yangın uçaklarının uçabilir hale getirilmesi için gereken tüm maddi destek devletimiz tarafından Türk Hava Kurumuna ister kredi, ister hibe olarak verilmelidir. Ormanlarımız yanarken kendi uçaklarımızın hangarlarda bakımsız bir şekilde bekletilmesini ,millet olarak içimize sindiremiyoruz.