25 Nisan 2022 günü Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından Samsunlu şehit ve gazi ailelerimize iftar programı düzenlendiğini Samsunlu Şehit ailesi olarak sosyal medyadan ve bize neden katılmadığımız daha sonra soran programa katılan çok değerli şehit ailelerimizden üzüntü ile öğrendik. Samsunlu bir şehit ailesi olarak Samsun Büyükşehir Belediyemizin iftar davetine icabet etmediğimiz gibi bir durum yok. Çünkü bu programa Samsun Büyükşehir Belediyemiz tarafından şehit ailesi olarak kabul edilip hiçbir şekilde davet edilmedik. Davet edilmediğimiz bir yerde olmamamız gayet normal.
Samsunlu Şehit Astsubay İlhan Hamlı 18 Nisan 1992'de bölücü terör örgütü tarafından Pamuk Geçidinde (Iğdır) şehit edilen 4 astsubayımızdan birisiydi. Cenazesi 21 Nisan 1992'de Samsun Asri Mezarlık şehitliğinde defnedildi. Şehidimizin 86 yaşındaki annesi Samsun ili İlkadım ilçemiz Yenidoğan Mahallesinde ikamet etmektedir. İkamet ettikleri Mahalledeki bir Caddeye oğlunun adı verilmiştir. Aynı zamanda da Samsun merkezde bir liseye adı verilmiştir.Bedriye anne 86 yaşında bir şehit annesidir. Bir dahaki seneye ramazanda hayatta olur mu ,olmaz mı bunu kimse bilemez. Kendisine ulaşılmak istenmesi halinde ulaşılması çok zor olan bir şehit annesi (ailesi) değildir. Samsunlu şehit ailelerimiz Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından düzenlenen iftar programına davet edilirken maalesef şehit annesi Bedriye anne ve ailesi çağrılmamış ve davet edilmemiştir. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanlığımız bu iftar programını şehit aileleri için düzenlerken şehit ailelerini kendisi mi davet etmiştir ,yoksa şehit ve gazi dernekleri üzerinden mi bu iftar davetini yapmıştır. Bunu biz bilmiyoruz. Eğer bu davet gerçekten Samsun Büyükşehir Belediyesinin yani Devlet bildiğimiz Samsun Büyükşehir Belediyemizin bir daveti ve programı ise bu daveti bizzat kendi görevlileri aracılığı ile birebir şehit ailelerine ulaşarak gerçekleştirmeliydi. Öyle anlaşılıyor ki ,bu iş dernekler aracılığı ile yapılmış. Şehit ailemiz yani şehit annemiz Bedriye Hamlı hiçbir derneğin üyesi olmadığı için şehit yakını kabul edilerek bu iftar programına davet edilmemiş, adeta yok sayılmıştır. Samsun'da Belediye'ye ait bir salonda devlet imkanlarıyla Devlet parasıyla şehit ve gazi ailelerine iftar yemeği verildi ama şehit annesi bu şehirde yaşadığı halde bu programa usulen de olsa davet edilmedi. Herkese afiyet olsun ,herkesin orucu kabul olsun ama bu duyarsızlığı ve nezaketsizliği gösterenlere de siz yaptınız olmadı demeyi de ihmal etmiyoruz. Bu olmadı. Bu ayrımcılık oldu. Belediye şehit ve gazi aileleri arasında ayrım yapar mı , bunu herkes kendisi yorumlasın ve değerlendirsin. O iftar verilen belediyenin yani Devletin salonuna herkes sığdı, bir tek şehit annesi Bedriye anne ve oğlu mu sığmadı? Bu şehirde bir spor kulübümüz 5000 kişiye kendi imkanları ile şehit ailelerini de bizzat onlara ulaşarak onur konuğu olarak ayrımsız davet edip iftar programı gerçekleştirmiştir. Bunu da örnek olsun diye hatırlatmak isterim.
Şehit ve gazilerle ilgili konular , sorunlar, talepler basit ve ihmale gelecek işler değildir. Şehit ailesinin derdi ,burada bir lokma ekmek ,bir tabak çorba asla değil, samimiyeti ve vefayı yaşamaktır. Şehit ve gazi ailelerimizle kader ortaklarıyla birlikte hareket etmek ve kaynaşmaktır, Bunu onlara yaşatacak olanlar bunu beceremiyorsa bu tür programlar düzenlemesin, biz yaptık oldu mantığı ile hareket etmeyi bıraksınlar. Şehit ailesi sayılmak ve kabul görmek için hiç kimsenin herhangi bir şehit ya da gazi derneği üyesi olmak gibi bir mecburiyeti yoktur , bu işler tamamen gönül işidir.86 yaşındaki bir şehit annesi eğer bu iftar programına dernek üyesi olmadığı için davet edilmediyse söz bitmiştir. Yaşlıdır, gelemez gibi bir düşünce hakimse Samsun Büyükşehir Belediyesinin şehit annesini evinden alıp getirecek bir aracı ve bir görevlisi de mi yoktu?