Kurban kesmek Müslümanlar için hem dini bir ibadet hem de sosyal bir dayanışmadır. Kurban ibadeti sadece kan akıtmak değil ,aynı zamanda ihtiyaç sahiplerini kucaklamak onlara destek olmaktır. Bunu bireysel olarak kendimiz yapabileceğimiz gibi usulüne uygun yapan doğru adresleri bulup kurban ibadetimizi vekaleten de gerçekleştirmemiz mümkündür. Her zaman üzerine basa basa ifade ettiğim gibi TSK Mehmetçik Vakfı vekaleten kurban kesiminde en deneyimli ve en güvenilir adrestir .Eğer gerçekten bu konuda doğru bir adres arıyorsak bir şehit yakını olarak rahatlıkla önerebileceğim vakıflardan birisi vekaleten kurban bağışçısı olduğum TSK Mehmetçik Vakfıdır.
TSK Mehmetçik Vakfını neden vekaleten kurban bağışı için öneriyorum? Çünkü ;Türk Silahlı Kuvvetleri Mehmetçik Vakfı, ülkemizin ve milletimizin güvenliği için canlarını hiçe sayarak görev yapan erbaş ve erlerimizden şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybedenlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklere sosyal ve ekonomik destek sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu yüzden de vekaleten kurban bağışlarımızı TSK Mehmetçik Vakfına yaparak hem dini vecibemizi yerine getirebilir ,hem de ülkemizin ve milletimizin güvenliği için canlarını hiçe sayarak görev yapan erbaş ve erlerimizden şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybedenlerin bakmakla yükümlü oldukları yakınları ile gazi ve engelli Mehmetçiklerimize sosyal ve ekonomik anlamda azda olsa destek olabiliriz. Bir bağışçı olarak bu düşünce ve güvene sahibim. TSK Mehmetçik Vakfı'nın vekâleten kurban bağış faaliyetini incelediğimizde aşağıdaki ana başlıklar doğru adresi özetlemeye yetiyor.
Vekâleten kurban kesimi faaliyeti;
"Modern tesislerde, hijyenik koşullarda,
Her kesimhanede görevlendirilen Vakıf personeli huzurunda,
Veteriner denetiminde,
Noter gözetiminde,
Din görevlisi nezaretinde,
Dini vasıflara uygun kurbanlıklar seçilerek yapılmaktadır.
Kesilen kurbanların bir bölümü kesim bölgelerindeki şehit ve gazi ailelerine taze et olarak, bir bölümü de tüm şehit yakınları ve gaziler ile kurban bağışında bulunan bağışçılarımıza üretimini müteakip kurban etinden yapılmış 750 gr. konserve kavurma olarak gönderilmektedir. Kurban etinin dağıtılamayan kısmı ise ekonomik olarak değerlendirilerek yardım planına dahil şehit yakınları ve gazi Mehmetçiklerimiz ile çocuklarına yardım için kullanılmaktadır." Bu yüzden vekaleten kurban kestirmek isteyenlere ;"Vekaleten kurban bağışlarınızla şehit ve gazi çocuklarına burs vermek ister misiniz?" diye soruyorum. "Şehit ve gazi Mehmetçiklerimize çok şey borçluyuz" diyoruz ya , kurbanınızı da vekaleten kestirmek istiyorsanız TSK Mehmetçik Vakfının doğru bir adres olduğunu unutmayınız. Kurban ibadetini yerine getirirken ,elbette çok hassas davranmak zorundayız. Bizim gösterdiğimiz hassasiyeti vekalet verdiğimiz vakfın göstermesini istiyorsak TSK Mehmetçik Vakfının aynı hassasiyeti göstereceğinden emin olabilirsiniz. İnanmış hiç kimse kurban kestim demek için hiç kimseye vekalet vermez. Buradaki amaç inancımız doğrultusunda kurbanımızı kesmek ya da kestirmektir. Vekalet bunun için verilir. Kurban vekaletini ehline vermek için TSK Mehmetçik Vakfı vekaleten kurban bağışçısı olmam nedeniyle önerebileceğim en doğru adreslerden birisidir. Vekaleten kurban kestirmek isteyenlerin TSK Mehmetçik Vakfını mutlaka düşünmesini tavsiye ederim.
Mehmetçik Vakfının Vekâleten Kurban Temin ve Kesim Hizmeti Nasıl yapılmaktadır?
" Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığının fetva ve tebliğleri ile Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili yayımladığı tebliğ hükümlerine uygun olarak yürütülmektedir.
Kurbanlıkların kesimi; modern tesislerde, hijyenik koşullarda, her kesimhanede görevlendirilen Vakıf personeli, veteriner hekim, noter ve din görevlisinin denetimi ve gözetimi altında, kesimhanelerin kapasitelerine göre, Kurban Bayramının ilk üç gününde dini vecibelere uygun olarak yapılmaktadır. Kesimlerin yapılacağı merkezler; BİLECİK, Bağlar/DİYARBAKIR, Sur/DİYARBAKIR, ELAZIĞ, GAZİANTEP ve MALATYA'dır.
Vekâleten kurban bağışı hizmetinin, temin edilen kurban sayısı ile sınırlı olması nedeniyle kurban bağışında bulunacak vatandaşlarımızın bağışlarını son günlere bırakmaması arzu edilmektedir. (Belirlenen hisse sayısının dolması halinde bağış kabulü sonlandırılacaktır) Temin edilen kurbanlık sayısının yeterli olması halinde bankalar aracılığı ile yurt dışından döviz ile yapılacak bağışlar için son tarih 6 Temmuz Çarşamba saat 16.00'dır. Yurt içinden son bağış tarihi 8 Temmuz Cuma saat 12.30'dur. Vakıf online bağış sisteminden ise 9 Temmuz Cumartesi saat 18.00'e kadar bağış kabul edilebilecektir.
Mehmetçik Vakfı, vatandaşlarımızın kendi irade ve arzusu ile yaptıkları vekâleten kurban bağışlarını kabul etmekte olup , başka kişi, kurum veya kuruluşlara Mehmetçik Vakfı adına Vekâleten Kurban Bağışı toplama yetkisi vermemektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığının fetva ve tebliğlerinde özetle, "Kurban ibadetinin yerine getirilmesi için kurban temin edilmesi ve kurbanın kesilerek kanının akıtılması gerektiği" belirtilmektedir. Mehmetçik Vakfı her kurban bağışı için mutlaka kurban kesimi yapmaktadır.
Kurban bedeli 2.350 TL ya da 150 ABD Doları veya 145 Euro'dur.
Mehmetçik Vakfına Vekâleten Kurban Bağışlarınızı;
Vakfın anlaşmalı olduğu bankaların Türkiye genelindeki şubelerinin kurumsal tahsilat ekranları ile internet bankacılığını (Ödemeler>Bağış Menüsü) kullanarak herhangi bir ek ücret ödemeden veya Vakıf internet sitesi (www.mehmetcik.org.tr) üzerinden internet alışverişlerine açık kredi kartı aracılığıyla, Ankara'da Vakıf Genel Müdürlüğü ile Adana, Bursa, Erzurum, İstanbul, İzmir ve Samsun'daki Vakıf temsilcilikleri veya şirketleri (Mehmetçik Ltd. Ş, Mehmetçik Vakfı ve Tınaztepe Gayrimenkul Yönetimi Ticaret Ltd. Ş, Mehmetçik Vakfı Sigorta Aracılık Hiz. Ltd. Ş, TSK Mehmetçik Vakfı Güngören Park AVM İşletmeciliği Ltd. Ş) vasıtasıyla makbuz karşılığı, nakit ya da kredi kartı ile yapabilirsiniz. b.Yurt dışından ise, Vakıf internet sitesi üzerinden internet alışverişlerine açık kredi kartı ile online bağışa ek olarak, anlaşmalı banka şubelerinden de (BIC SWIFT Kodu ve IBAN Numaraları Vakıf internet sitesinde belirtilmiştir) bağış yapılabilecektir."
Eğer şehit Mehmetçik ve gazi ailelerimize destek olmak ,şehit ve gazi çocuklarının eğitim hayatında yanlarında olmak isterseniz ,TSK Mehmetçik Vakfı vekâleten kurban bağışlarınızı kabul etmektedir. Şüphesiz Şehit ve gazi Mehmetçiklerimize ve onların ailelerine çok şey borçluyuz.