Sokaklara, caddelere, bulvarlara şehitlerimizin isimlerini vermek unutmamak, unutturmamak adına çok vefalı bir davranıştır. Samsun'un bir çok sokağına, caddesine ve bulvarına şehitlerimizin isimleri bir vefanın sonucu olarak  Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmiştir. Bu güzel uygulamayı  hem  vefalı bir davranış kabul ediyor, hem  de takdirle karşılıyoruz.

       Samsun'un İlkadım ilçesi Kazım Karabekir Mahallesini gezen ya da o sokakta oturan kaç kişinin dikkatini çekmiştir ; "Şehit Ferit Sokak" bilmiyorum. Ama bu sokak ismi bir arkadaşımım dikkatini ve tepkisini çekmiş.Bir şehit yakını olmam nedeniyle konuyu benimle paylaştı. Şehit Ferit kim? Diye soruyor ,haksız mı? Aslında şehit Ferit'in kim olduğunu çok iyi biliyor. Ama o sokakta yaşayan ve o sokaktan geçenlerin Şehit Ferit'i soyadı ile birlikte tanımasını istiyor. Osmanlı'da soyadı yoktu ama bir lakap vardı. Bu şekilde kimin kim olduğu anlaşılabiliyordu. Cumhuriyet kurulduktan sonra soyadı kanunu çıkarılarak ,kimlik kargaşasına son verilmiş oldu. Artık her bireyin bir soyadı var. Şehit Ferit'inde bir soyadı var. Kendisi de emekli bir asker olan şehit Ferit'i de tanıyan eski bir komşusu olan bir arkadaşım duyarlılık göstermiş bu sokak ismindeki eksikliğin tamamlanması için Samsun Büyükşehir Belediyesi çözüm merkezine hem telefonla ,hem de yazılı başvuru yaparak  Şehit Ferit Sokağı'nın ,Şehit Ferit İŞLER  sokağı olarak düzeltilmesini talep etmiş. Samsun BSB Çözüm Merkezi Müdürlüğü'nün verdiği cevap : Sayın M.S. ,4193728numaralı başvurunuzun cevabı" Talep edilen konu ile ilgili olarak; işlem için gerekli olan  şehit yakını dilekçesi ve Şehadet Belgesinin tarafımıza iletilmesi  gerekmekte olup ,gelen veriler doğrultusunda söz konusu talebiniz Adres ve Numaralamaya  İlişkin  Yönetmelik  ve 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununa göre incelenerek ,tarafımızca takip edilecektir." şeklindedir. Bu cevap üzerine kendisi de emekli asker olan şehidin mahalle komşusu arkadaşım. İlgili merkeze Samsun'da ailesinden kimsenin olmadığını belirtmiş."(şehidin anne ve babası hayatta değil.) Sadece benim gibi tanıyanlar var Belediyeniz Şehit İşlem Şubesine bir yazı ile müracaat ederse  bu iş olur. Şehit Ferit yazarken hangi belge bulundu ise aynı şekilde tarif ettiğim gibi  değiştirme işlemi tamamlanır. "diye tekrar dönüş yapmış. Bu görüşmenin sonrasında ise  dilekçe yazarak  sokak ismi düzeltme talebini içeren  bir dilekçeyi Samsunlu bir vatandaş olarak  Samsun BSB Çözüm Merkezi Müdürlüğüne bırakmış. Şimdi sonucunu bekliyor. Çok umutlu olmamakla beraber bu sokak isminin bu kadar açıklamadan sonra  Şehit Ferit İŞLER Sokak olarak düzeltileceğini umuyor. Arkadaşım bu işin peşini bırakmış değil. Vatandaşın duyarlılığına ve açıklamalarına Samsun Büyükşehir Belediyesi itibar ederek gerekli düzeltmeyi yapmalıdır.

    Samsunda yaşayan Samsunlular olarak Samsun Büyükşehir Belediyesine soruyoruz :"Şehit Ferit kim?" Şehit Ferit'in kim olduğunu açıklayamıyorsanız? Bir bilenden  ya da bir kurumdan yardım alarak sokak  isimlerini  şehitlerimize yakışır şekle dönüştürebilirsiniz. Çünkü Samsun'da benimde hatırladığım soyadı ile yazılmamış şehit ismi verilmiş birkaç sokak ismi daha var onları da gerçek kimliğine kavuşturmak  Samsun Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerinin kahraman şehitlerimize hem vefası hem de borcudur. Ulugazi Mahallesindeki Şehit Asteğmen Serkan Sokak  ve Esenevler Mahallesindeki Şehit Ünal Caddesi de en kısa zamanda gerçek kimliklerine kavuşturulmalıdır.Bu şehitlerimizle ilgili bilgi ve belgeleri resmi kurumlardan toplamak Samsun Büyükşehir Belediyesi için çok zor değildir. Ulugazi Mahallesi Şehit Asteğmen Serkan ARSLAN Sokak  ve Esenevler Mahallesi Şehit Ünal ERTÜRK Caddesi olacak şekilde yeni bir  düzenleme yapılmalıdır.

    Eksik ya da hatalı verilmiş sokak isimleri nasıl düzeltilir idari bir kararla mı, Büyükşehir Belediyesi Meclis kararı ile mi  bunu bilmiyorum. Bu  şehit isimleri sokaklara verilirken soyadları olmadan hangi belgeye dayanarak verilmişse  bunu da  bilmiyoruz .Doğru kayıtları belediye kendi arşivlerinde de rahatlıkla bulabilir. Samsun Asri Mezarlık Şehitliğindeki şehit mezarlarından bazı bilgilere ulaşabilirler, defin belgelerinin fotokopileri de Mezarlıklar Müdürlüğünden istenebilir. Sıradan bir vatandaştan dilekçe  ve şehadet belgesi isteyerek işi yokuşa sürmek  yanlış olur. Dilekçeyi anlamak mümkünde şehit yakını olmayan bir vatandaştan şehadet belgesi istemek nedir? Madem ki bir sokağımıza "Şehit Ferit"  ismi verildi, bu ismin soyadı ile birlikte verilmesi unutulmaması adına daha vefalı ve özenli bir davranış olmaz mı?

NOT: Samsun Valiliği tarafından çıkartılan "TERÖR ŞEHİTLERİ ALBÜMÜ SAMSUN 2000"de Şehit Ferit'le ilgili şu bilgiler var." FERİT İŞLER Jandarma Er,25.01.1970 tarihinde Samsun ilinde dünyaya gelen Ferit İşler ,bekar olup  Saime ve Mehmet  Zeki çiftinin oğludur .

İlkokul mezunu ve elektrikçi olan  Ferit İŞLER  Muş ili Malazgirt İlçe Jandarma Komutanlığında  askerlik görevini yaparken  cezaevi nöbeti değişimi sırasında bölücü terör örgütü tarafından pusuya düşürülerek 01.07.1991 tarihinde şehit olmuştur.İsmi Samsun Ulugazi Mahallesinde Jandarma Lojmanına verilmiştir."