Verimli toprakları üzerinde medeniyetler ağırlamış abide şehir Samsun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Millî Mücadele'nin ilk adımını attığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş meşalesini yaktığı; Türk milletinin bağımsızlık güneşinin doğduğu şehirdir. Hiçbir karaya çıkış bu kadar anlamlı ve hayati olmamıştır bu topraklarda 'Kurtuluş'tan 'Kuruluş'a giden yolun ilk adımın tescilidir 19 Mayıs..

Mustafa Kemal Atatürk Milli Mücadele sıralarında tanıdığı, birlikte mücadele verdiği gençlerin; halkı ileri götürecek, köhnemiş fikirlere karşı çıkacak fikirlerini öngördüğü için bu anlamlı günü gençliğe armağan etmiştir.

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesinde de belirtildiği gibi, cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmişti. İşgalci ülkeler yurdumuzun her köşesini kuşatmıştı. Hal böyle iken, bazı kendini bilmezler mandacılık sevdasıyla tutuşuyor, hainlerle işbirliği yaparak Türk milletinin kuyusunu kazıyordu. Cesareti ile yedi düvele meydan okuyan Türk milleti, Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde şiirlere, hikayelere konu olan büyük kahramanlıklara imza attı. Yüzyıldır bu topraklara kendilerini feda eden şehitlerimiz sayesinde kimseye kulluk yapmadan, özgürce ve onurumuzla yaşıyoruz.

Türk Genci, o dönemde kanlar dökülerek elde edilmiş özgürlük, demokrasi ve Cumhuriyet gibi kazanımların ülkemizin aydınlık geleceği için ne kadar önemli olduğunun bilincinde yetişmelidir. Onun içindir ki 19 Mayıs onlara armağan edilmiştir. Bugünün önemini yüreğinde hissetmesi, Atalarının yaşattığı gururu ve kıvancı özünde görmesi Türk evladının birinci vazifesidir.

Başta geleceğimiz gençlerimiz olmak üzere tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlarken, bizlere bu kazanımları hediye eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını sonsuz rahmet ve minnetle anıyorum."