Samsun yüreğinde 19 Mayıs ruhu taşıyan her yaştaki duyarlı ve vefalı insanların Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramında bulunmayı çok arzu ettiği meşale bir şehirdir. Bu yüzden 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama törenlerinde Samsun'da olmak gerçekten çok özel bir duygudur. O özel duyguyu Atatürk'ün izinde yaşamak isteyenlere Samsun her 19 Mayıs'ta ev sahipliği yapmaya devam ediyor. 19 Mayıs 2018'de yine Samsun bu ev sahipliğini yaptı. Samsun'un bu anlamda ev sahipliği elbette ilelebet sürecek sıcak ve samimi bir ev sahipliğidir.

Samsun'un 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlama törenlerine ev sahipliği 19 Mayıs ruhunu ne kadar yakalayabiliyor? O ruhu yakalamak için kurumlar, şahıslar, sivil toplum örgütleri hangi projelere katkı veriyor? 19 Mayıs coşkusunun içinde tüm halk var mı? Eksik kalan bir şeyler oluyor mu? Nerede o eski bayramlar mı diyoruz? Bunlar elbette sorgulanır ve tartışılır. Eğer bunu yapmazsak, 19 Mayıs ruhu güç kaybeder. Ama her şeye rağmen 19 Mayıs ruhunu Samsun'da yakalayan çok duyarlı insanlar bayram coşkusunu yaşıyorlar. İşte bunun için diyoruz ki, 19 Mayıs'ı Samsunda kutlamak Atatürk'ün izinde yürümektir. Bunun için 19 Mayıs kutlamalarının içi boşaltılmamalıdır. Daha çok halk katılımının sağlandığı, daha çok Atatürk'ün liderlik izlerinin canlı tutulduğu 19 Mayıs motifi Samsun'un her yerine işlenmelidir. İlgisiz şeyler 19 Mayıs ruhuna monte edilmeye çalışılmamalıdır. Öyle ki içinde Atatürk olmayan 19 Mayıs kutlaması yapılmamalıdır. Her şeyimizi Atatürk'e, silah arkadaşlarına, şehitlerimize ve gazilerimize borçlu olduğumuzu bir an bile unutmadan hareket edilmelidir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları sadece Samsunda değil, Türkiye'nin her yerinde anlam ve önemine ters düşmeden kutlanmalıdır. Dün Türkiye'yi işgal eden içimizdeki ve dışımızdaki hainler bugünde fırsat kollamaktadır. Onlara bu fırsatı vermemek için 19 Mayıs ruhunu canlı tutmaya mecburuz. Hayatımızdan, tarihimizden Atatürk'ün, silah arkadaşlarının izlerini silmeden bu memleketin değerlerine sahip çıkmalıyız. Bu günlere yokluktan yoksulluktan, işgallerden geldik. Dün bizim olmayan, bir çok şeyin sahibiyiz. Bağımsız bir Türk Devletini kurduk. Kıymet ve kadir bilmek o değerlere sahip çıkmakla olur.

19 Mayıs 1919'da her işgalciye, her haine büyük dersler verildi. İçimizde ve dışımızda bugünde hala var olan düşmanlarımız hainliklerini terk etmiş değil. Uyanık olmak zorundayız.19 Mayıs ruhuna sahip çıkmak uyanık olmaktır. Bunun için üzerine basa basa ifade ediyorum ki, Samsun 19 Mayıs ruhunun gerisinde bırakılamaz. Pusuda düşman varken, içi boşaltılmış 19 Mayıs kutlamaları hepimizi üzer. Bir kez daha ifade edelim içinde Samsun ve Atatürk olmayan 19 Mayıs ruhu olmaz. Her 19 Mayıs'ta Samsun'da daha çok insanı Atatürk'ün izinde yürütmeye var mıyız?