30 Ağustos, Türk milleti için önemli bir bayramdır. Yedi düvele karşı verilen onurlu direnişin gurur veren bir bayramıdır. Bayramlar sadece devlet protokolünün değildir. Bayramların asıl sahibi halktır. Bu nedenle içinde halk olmayan ya da halkın ilgisinin az olduğu bayram kutlamaları anlamını ve coşkusunu ister istemez yitirmektedir.

Kendi adıma özellikle bayramlardaki törenlere katılmaya dikkat ediyorum. Her katıldığım bayramı, bir önceki ile kıyaslıyor , karşılaştırıyor ve halkın ilgisini, duyarlılığını anlamaya çalışıyorum. 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında yine 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarına Atatürk Anıtı na çelenk sunumu dahil Samsun’da katıldım. 30 Ağustos, zaferdir, gururdur, onurdur, şehitlerdir, gazilerdir, özgürlük ve bağımsızlıktır… Bu düşünceyi taşıyarak ve canlı tutarak Samsun Cumhuriyet Meydanı na koştum. Uykumdan, başka meşgalelerimden fedakarlık yaptım, işlerimi erteledim mazeret üretmeden bayram yerinde oldum. Polis barikatları ile çevrili bayram alanına aranarak girmek üzüntümü artırsa da kimseye kızmadım, kimseye sitem etmedim. Polis, görevini yapıyordu… Ama çok üzüldüm. 30 Ağustos Zafer Bayramı nı 2013 yılında 30 derecenin üzerinde güneşli sıcak bir havada kutlamıştık. O zaman halkın ilgisinin azlığını sıcaklara bağlamıştım. Yaşlı ve çocukların sıcak nedeniyle ilgi göstermediğini düşünmüştüm. Doğrusu geçen yılki ilgi eksikliğinin nedeni konusunda yanılmamak isterdim. 2014 yılına gelince yanıldığımı düşünüyorum. 30 Ağustos 2014 günü Samsun’da bulutlu ve kapalı bir havanın olması ortalama hava sıcaklığının 24 derece seyretmesi doğrusu hiçbir şeyi değiştirmemiş. Sıcaktan gelmediklerini düşündüklerim bu yılki 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında yine gelmemişti, Samsun halkı 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında bu defa yine eksikti. Bayramlar eskiden Samsun’da daha büyük bir coşku ile kutlanırdı. Halkımıza göre 30 Ağustos bir asker bayramı olarak görülse de kutlamalarda o eski asker görüntüleri de yok. Maalesef o eski bayramları şimdi çok arıyoruz. Samsun halkının 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında verdiği bu eksik görüntü, hiç hoş değil. 19 Mayıs şehrinde böyle bir görüntü ile karşılaşmak bir Samsunlu ve bir şehit yakını olarak bizleri düşündürmekte ve üzmektedir. 30 Ağustos Zafer Bayramı nda; Türk milleti var, şehitlerimiz var ,gazilerimiz var,Türk milletinin onurlu direnişi var…Bunları unutursak ,bu vatanın nasıl kurtulduğunu nasıl hatırlar ,aydınlık geleceğe nasıl yürürüz? Resmi bayramlarda devlet protokolü her zaman vardı, olması da gerekir. Ama sadece devlet protokolünün olması bayramları bayram yapmaz. Bayramları halkın sahiplenmesi anlamını bilerek dahil olması taçlandırır,coşkuya taşır. Bunlar yoksa içi boş kalır.

Son yıllarda Samsun’da yapılan bayram kutlama törenlerindeki halkın eksik katılımı, dikkatlerden kaçmıyor. Bu nedenle bayram törenlerine halkın daha yoğun katılımını sağlayacak yeni adımlar atılması gerektiğini düşünüyorum. Bu yapılmazsa çocuklarımıza ve yeni nesillere bu vatanın nasıl kurtulduğunu anlatamayız. Mazerete gerek yok, devlet bayramına sahip çıkmıyorsa ,sen halk olarak sahip çık. Bayramlar devletin değil,hepimizin halkındır.