Acı Sağlığa Faydalı Mıdır?

Acı Biber

Düzenli, rutin ve kontrollü bir hayat sürebilmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

Çocuklar da Katarakt Sorununa Dikkat! Çocuklar da Katarakt Sorununa Dikkat!

Bunların içerisinde besinler de büyük bir önem taşır. Örneğin zamanında toplanmış, zamanı geçmemiş ve kimyasal ilaçlar içermeyen besinler tüketerek sağlığımızı uzun süreler kontrol altına alabiliriz.

Acı biber sağlığa zararlı mıdır yoksa faydalı mıdır konusu ise uzun zamandır tartışma konusudur. Özellikle ülkemizin doğu kesimlerinde veya Adana gibi bölgelerde acılı yiyecekler tüketmek adettir. Acılı biberlerin veya acı tüketiminin faydaları olabileceği düşünülmektedir. Tabi ki acı tüketirken kontrolü kaçırmamak ve doğru miktarda tüketmek faydalı olabilir.

Acı tüketmenin veya acı biberlerin sağlığa faydalı veya zararlı olabileceği konusunda kesin bir görüş söyleyemeyiz. Fakat ileri atılan görüşler arasında acı biberlerin metabolizmayı hızlandırabileceği, vücutta antioksidan özelliği sayesinde hastalıklarla savaşabileceği, ağrı kesici etkisinin olduğu bulunur. Tüm bunlar bilimsel açıdan kanıtlanmamış olsa bile toplum tarafından kabul edilen genel kültür bilgileridir.

Her besin veya yiyecekte olduğu gibi acı tüketimini de kontrol altında tutarak, sağlığınıza veya midenize iyi gelip gelmeyeceğini kendiniz test edebilirsiniz. Bunun için düzenli aralıklarla ufak miktarlardan başlamak üzere günlük acı tüketebilir ve sağlığınıza iyi gelip gelmediğini de bu şekilde anlayabilirsiniz.

Editör: Arda KERSU