Yöresel yemekleri: Amasya, zengin bir mutfağa sahip bir şehirdir. En meşhur yemekleri arasında Amasya elması, Amasya çöreği, çatal çorbası, helle çorbası, patlıcan çullaması, hasuda, Amasya baklavası, Amasya kadayıfı ve Amasya lokumu yer alır.

Tarihi ve turistik yerleri: Amasya, zengin bir tarihe ve kültüre sahip bir şehirdir. En meşhur tarihi ve turistik yerleri arasında Amasya Kalesi, Yalıboyu Evleri, Taşhan, Gökmedrese, Burmalı Minare, Amasya Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi ve Amasya Şeyh Edebali Türbesi yer alır.

Ünlü kişileri: Amasya, birçok ünlü kişiye ev sahipliği yapan bir şehirdir. En ünlü kişileri arasında Şehzade Bayezid, Şehzade Selim, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Beyazıt, III. Selim ve III. Murat yer alır.

Amasya'nın en meşhur şeylerini şu şekilde özetleyebiliriz:

Yöresel yemekleri: Amasya, Amasya elması, Amasya çöreği, çatal çorbası, helle çorbası, patlıcan çullaması, hasuda, Amasya baklavası, Amasya kadayıfı ve Amasya lokumu gibi lezzetli yemekleriyle ünlüdür.
Tarihi ve turistik yerleri: Amasya, Amasya Kalesi, Yalıboyu Evleri, Taşhan, Gökmedrese, Burmalı Minare, Amasya Müzesi, Amasya Arkeoloji Müzesi ve Amasya Şeyh Edebali Türbesi gibi tarihi ve turistik yerleri ile öne çıkan bir şehirdir.
Ünlü kişileri: Amasya, Şehzade Bayezid, Şehzade Selim, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, II. Beyazıt, III. Selim ve III. Murat gibi ünlü kişilere ev sahipliği yapmıştır.
Amasya'yı ziyaret ederseniz, bu eşsiz şehrin tüm yönlerini keşfetmenizi tavsiye ederiz.

Amasya'nın meşhur yemekleri

Amasya ilinin en iyi liseleri Amasya ilinin en iyi liseleri

Amasya elması: Amasya'nın en meşhur ürünü olan Amasya elması, misket elması olarak da bilinir.
Amasya çöreği: Amasya'nın yöresel bir lezzeti olan Amasya çöreği, ceviz ve haşhaş ile yapılır.
Çatal çorbası: Yarma, et ve baharatlarla yapılan bu çorba, Amasya'nın en meşhur çorbalarından biridir.
Helle çorbası: Mercimek, bulgur ve baharatlarla yapılan bu çorba, Amasya'nın en sevilen çorbalarından biridir.
Patlıcan çullaması: Patlıcan, soğan, domates ve baharatlarla yapılan bu yemek, Amasya'nın en sevilen yemeklerinden biridir.
Hasuda: Süt, şeker ve pirinçle yapılan bu tatlı, Amasya'nın en sevilen tatlılarından biridir.
Amasya baklavası: İnce yufkaların arasına ceviz ve şeker konularak yapılan bu tatlı, Amasya'nın en meşhur tatlılarından biridir.
Amasya kadayıfı: İnce kadayıfın arasına ceviz ve şeker konularak yapılan bu tatlı, Amasya'nın yöresel bir lezzetidir.
Amasya lokumu: Misket şeklinde yapılan bu lokum, Amasya'nın en meşhur lokumlarından biridir.

Editör: çağlar Sağdıç