Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri gelişmiş hukuk sistemlerinin vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Arabuluculuk, Uzlaştırmacı gibi alternatif çözüm yollarının; uyuşmazlıkların kısa sürede çözülmesi, yargının üzerindeki iş yükünün hafifletilmesi ve adalete olan güvenin hızlı bir şekilde tesis edilmesi gibi önemli amaçları vardır. Ülkemizde neredeyse her 3 kişiden birinin mahkemelik olduğu bir durumda bu çözüm yolları çok daha önemli bir anlam taşımaktadır.

Ülkemiz uyuşmazlıklar hususunda son yıllarda arabuluculuk, uzlaştırmacı gibi alternatif çözüm yolları konusunda önemli adımlar attı.

01.01.2018 tarihinden itibaren, işçi ve işveren uyuşmazlıklarının zorunlu olarak arabulucuya gitmesi ile Arabuluculuk, herkes tarafından bilinen ve herkesin yaşamında hissettiği bir müessese oldu. Arabuluculuk, 4 yıllık hukuk fakültesi mezunları için hayata geçirilmiş bir düzenleme olarak hukuk sistemimizde yerini aldı.

Bir diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yolu olan Uzlaştırmacı ise 2017 yılında yayınlanan yönetmelik ile Avukatlar, hukuk fakültesi mezunları ve üniversitelerin siyasal bilgiler fakültesi, iktisadi ve idari bilimler fakültesi, iktisat fakültesi ve işletme fakültesi mezunlarından hukuk öğrenimi alanların yapabileceği bir düzenleme olarak hukuk sistemimizde yerini aldı.

Mali Müşavirler de gerekli eğitimler ve sınavlarda başarılı olmaları durumunda uzlaştırmacı olarak görev yapabilmektedirler.

Alternatif uyuşmazlıkların çözümü konusunda ticari davalarında zorunlu arabulucuya gitme şartı Kasım Ayında TBMM de görüşülecek konulardan birisidir. Ülkemizde Konkordato konusunda yaşanan olağanüstü haraketlilik kanun koyucunun bir takım tedbirler almasına, iyi niyetli borçlunun ayrımının daha objektif yapılabilmesi için bir takım yasal düzenlemelerin yapılması ihtiyacını ortaya çıkardı. Konkordato konusunda hazırlanan son yasal düzenlemelerde, Konkordato talep eden şirketler ile alacaklılar arasında doğan ticari uyuşmazlıkların önce "Arabuluculuk Müessesesi" tarafından çözülebilmesi imkanı getirilmektedir.

Mali Müşavirlerin mesleki görüşleri, mesleki tecrübeleri ve mesleki yargılarının, daha da önemli bir nitelik kazanacağı bu tür ticari davalarda ' Mali Müşavirlerin Arabulucu Olarak Faaliyette Bulunamaması' önemli bir sorun ve önemli bir tartışma konusu olarak gündemde bütün sıcaklığı ile yer almaktadır…

Kaldı ki Mali Müşavirler, sistemin içerisinde Uzlaştırmacı olarak, Bilirkişi olarak, Konkordato komiseri olarak hukuka yardımcı bir aktör olarak var olabilirken, Arabulucu olarak bu alanda hizmet verememeleri kabul edilebilir bir durum değildir.

Özellikle bu son düzenlemenin yasalaşmasından sonra Arabuluculuk müessesi çok önemli bir nitelik kazanacaktır. Çünkü şirketlerin bilançolarının kontrol edilmesi, analiz edilmesi, ticari defterlerin incelenmesi ve bir sonuca ulaşılması gerekecektir. Kaldı ki işçi işveren uyuşmazlıklarında kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai gibi sorunların çözümünde mali müşavirlerin mesleki yargısı uyuşmazlıkların daha çabuk ve daha hızlı çözümüne önemli katkılar sağlayabilecektir.

Bütün ticari olayların mutfağında Mali Müşavirler vardır. Konuyu analiz edip doğru karar verilmesinde ve hukukçu ile birlikte veya ayrı ARABULUCU olarak hizmet vermesinde uyuşmazlıkların hızla çözüleceğine inanıyoruz.

Bir Mali Müşavir olduğum için değil. Gerçekten inandığım ve ticari uyuşmazlıkların çözümünde, işçi ve işveren uyuşmazlıklarının çözümünde gerçekten aktif rol olabilecek ve hukukun iş yükünü azaltabileceklerine inandığım için Mali Müşavirlere de arabuluculuk yetkisi verilmesi gerektiğine inanıyorum. Aksi takdirde ARABULUCULUK MÜESSESİ MALİ MÜŞAVİRLER OLMADAN BAŞARILI BİR ŞEKİLDE HAYATA GEÇEMEZ...