Önce Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan açıkladı, ardından da Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak tekrarladı 'İhalesi yapılmamış ya da yapılmış ama başlanmamış yatırımların duracağını. ' Bu tüm ülkenin sorunu ama özelde Samsun'u da yakından ilgilendiriyor.

İki büyük proje, biri son dönemde geldi gündeme, diğeri uzun zamandır basının ve siyasetçilerin dilinin pelesengi olmuştu. Yeni olanı Samsun Şehir Hastanesiydi, bazı arkadaşlarımızın kalemine, siyasetçilerin de diline pelesenk olanı da Samsun-Ankara hızlı treniydi. İkisi de belirsiz bir zamana ertelenmiş bulunuyor.

Şehir hastanesinin üzerinde durmayacağım. Çok yeniydi, yeri belliydi ve gerçekleşmesi öbürüne göre çok daha kolay, çok daha az maliyetli ve kısa süreliydi. Şehir hastanelerinin doğruluğu yanlışlığı tartışmalarına girmeden hemen belirtmeliyim ki ertelenmesi 'sağlık kenti Samsun' için talihsizlik olmuştur.

Ankara-Samsun hızlı treni ise bizim camiada okuduğu haberi yanlış algılayan birilerinin ortaya attığı ve yakın vadede gerçekleşmesi asla söz konusu olmayan bir zorlama projeydi. En az on yıldan beri yazılıp çizilmesine ve sık sık da ha başladı ha başlayacak müjdeleri verilmesine rağmen hala 'ön etüt proje çalışması' bile bitmemiş vaziyette, eğer bir aksama olmadıysa bu yılsonunda bitecek. 2016-2018 Orta Vadeli Programa göre bitmesi gerekiyor

Ön etüt proje çalışmasının tamamlanması yatırıma başlanacağı anlamına gelmez. Çalışmalar olumsuz sonuçlanabilir, olumlu sonuçlansa bile öncelik sıralaması nedeniyle çok gerilere düşebilir. Sadece geri kalmış ya da bizim gibi kalkınmakta olan ülkelerde değil kalkınmış ülkelerde bile ihtiyaçlar sınırsız kaynaklar ise sınırlıdır. Öncelikler sıralaması onun içindir.

Kim ne derse desin, kim ne kadar kızarsa kızsın Samsun-Ankara hızlı treni ne Samsun için öncelikli bir yatırımdır ne de Türkiye için. Avrupa'yı Asya'ya, İngiltere'yi Çin'e bağlayacak İpekyolu tren hattının Türkiye bölümü ya da İzmir-Ankara, İzmir-İstanbul gibi başlamış ve önemli mesafeler alınmış hatlar dururken hiçbir hükümet ülkenin zaten kıt olan kaynağını Samsun- Ankara hızlı tren projesine ayırmaz. Bunu bilelim ve lütfen karnımızın doymayacağı yerde açlığımızı belirtmeyelim ya da olmayacak duaya amin demeyelim.

Samsun'un önceliklerini ortak bir akılla belirlemek, ortak bir irade ve enerji yle kovalamak zorundayız. İktidar ve muhalefet, siyaset ve bürokrasi, iş alemi, üniversite ve sivil toplum mutlaka bir araya gelmeli ve kent ideali etrafında birleşmeli. Ondan sonrası kolay, beraber çaldığımız ve makulü talep ettiğimiz hiçbir kapı yüzümüze kapanmaz. Bunu başarabiliriz, başarmalıyız.