Mustafa Kemal Atatürk'ün 1919 yılında Samsun'a çıkması, Rum çetesi ve Türk halkı arasında bulunan gerginliği kaldırması amacı ile gerçekleştiği bilinmektedir. 

 Atatürk Samsun'a Ne Zaman Çıktı? 

 Atatürk'ün Samsun'a çıkış nedenlerinin yanı sıra ne zaman çıktığı da önemli bir merak konusudur. Özellikle yaşanan gerginliğin önüne geçmek amacıyla Samsun'a çıktığı bilinmektedir. 19 Mayıs 1919 yılında bu olayın gerçekleştiği bilinmektedir. 

Samsun’da 1919 metrelik bayrakla "Fener Alayı ve Gençlik Haftası" yürüyüşü Samsun’da 1919 metrelik bayrakla "Fener Alayı ve Gençlik Haftası" yürüyüşü

 Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a Neden Çıktı? 

 Samsun bölgesinde ortaya çıkan sorunları ortadan kaldırmak, silahları ve cephanelerin hepsini toplamak, halkın güvenliğini sağlamak ve iç huzuru sağlamak gibi amaçlarla Mustafa Kemal Atatürk Samsun'a çıkmıştır. Bu adı geçen sorunlar için Damat Ferit Paşa da çözüm yolları aramıştır. 

 Mustafa Kemal ise 30 Nisan 1919 yılında 9. Ordu Müfettişliği atandıktan sonra Samsun'a çıkarak milli mücadeleyi başlatmıştır. Çıkış öncesinde şehrin o anki içinde bulunduğu durumu en ince ayrıntısına kadar incelemiştir. Mustafa Kemal'in bu hareketi oldukça saygılı bir durum olarak görülmüş ve önüne geçilemez bir desten yazılmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Samsun'un önemi bu açıdan bakıldığı zaman daha net bir şekilde görülmektedir.

Editör: Nilda Erol