n

n
n Şöhret ama bevval-i çeh-i zemzem kadar derler. Eski bir tamlamadır; şöhret uğruna zemzem kuyusuna pislemeye kalkan adamın sefaletini anlatır. O her kimse, ilk de değildir son da değildir. AradaTürk ırkının fiziki yapısını ıslah etmek için İsveç ten damızlık erkek getirmeyi teklif edecek kadar zıpırlaşın bir Abdullah Cevdet vardır. Doktordur, siyasetçidir, sözde fikir adamı ve yazardır. Ama işte o kadardır.
n
n
n
n Türk siyasetinin bir türlü açıp kokmayan ama solmasına da asla izin verilmeyen sarı gülünün genel sekreteri olduğu bildirilen bir zat-ı muhterem, kimsenin okumadığı bir yerde hem gerçeklere hem akla hem de ülke çıkarlarına taban tabana zıt birtakım sözler etmiş, satırlar karalamış. Kimsenin görmediği o saçmalığı önce çok satan gazetelerden birisinin bir köşe yazarı sonra da bir başka yine çok satan gazetenin yazıişleri görmüş. Birisi cımbızla çekip köşesine almış diğeri de o köşeden yola çıkarak manşete taşımış.
n
n
n
n Bir türlü açamayan ama asla da solmayan sarı gülün sözde aydını Türkiye ye federasyon öneriyor. Federal Almanya var da Federal Türkiye niye olmasın diye soruyor. Amerika Birleşik Devletleri oluyor da Türkiye Birleşik Devletleri niye olmaz diye nabız yokluyor. Ve sonunda Açın sınırları diyor Açın; nerede Kürt varsa o sınırları açın; Gürcistan sınırını açın, Ermenistan sınırını açın. Açın ve büyüyün diye ferman buyuruyor. Saçmalıklarına dayanak olarak da Misak-ı Milli yi gösteriyor. Açın kucaklasın Misak-ı Milli, açın büyüsün Misak-ı Milli diyor.
n
n
n
n Efendi ya bilmiyor ya da bildiği halde yedirirsem mantığıyla gerçekleri çarpıtıyor. Misak-ı Milli Amasya Tamimi ile başlayan Erzurum ve Sivas kongreleriyle devam eden bir sürecin sonucudur. Bölünmenin, parçalanmanın, düşmanlardan aman dilemenin ve teslimiyetin değil tam tersine Düvel-i Muazzama denen çağın süper güçlerinin dayatmasına milletçe karşı çıkışın belgesidir.
n
n
n
n Amasya Tamimi Vatanın bütünlüğü, milletin istiklali tehlikedidir diye başlar ve Hükümet yüklendiği sorumluluğun gereklerini yerine getirememektedir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır diye devam eder. Şu vatanın bütünlüğü ifadesini bir kenara not ediniz lütfen. İleride tekrar tekrar çıkacaktır karşımıza.
n
n
n
n Erzurum Kongresi daha büyük bir katılımla gerçekleşen daha ileri bir adımdır. Vatan topraklarının Hiçbir sebep ve bahane ile birbirinden ayrılması mümkün olmayan bir bütün olduğunu bütün cihana ilan eder. Yetinmez itilaf devletlerini Memleketimizin bölünmesi düşüncesinden vazgeçerek varlığımıza ve tarihi, ırki, dini haklarımıza saygı göstermeye davet eder.
n
n
n
n Bu hakka saygı gösterilmemesi halinde neler olacağını da Vatanın her parçasının yekdiğerinden ayrılmaz ve bölünme kabul etmez bir bütün olduğunu vurgulayan Sivas Kongresi Vatanın herhangi bir parçasına yönelecek müdahale ve işgale ve vatanımız dahilinde bağımsız birer Rumluk ve Ermenilik kurulmasına yönelik hareketlere karşı birlikte milli mücadele ve mukavemet esası kabul edilmiştir diyerek açıklar.
n
n
n
n Amasya Tamimi 21-22 Haziran 1919 da yazılmış ve imzalanmış, Erzurum Kongresi 23 Temmuz-7 Ağustos 1919, Sivas Kongresi ise 4-11 Eylül 1919 tarihlerinde toplanmış ve bildirilerini kapanış oturumlarından sonra yayınlamıştır. Misak-ı Milli yani Milli Ant ise İstanbul Meclis-i Mebusan ı (Mebuslar Meclisi) tarafından 28 Ocak 1920 de kabul edilmiş; 17 Şubat 1920 de tüm dünya meclislerine ve hükümetlerine gönderilerek aleniyet kazanmıştır.
n
n
n
n Süreç bir bütündür, en ufak bir sapma, duraksama ve hele de vazgeçme, geri dönme asla söz konusu değildir. Kahramanlar ileri atılmış ve bir daha da geri dönmemişlerdir. Onca yokluk, onca dış entrika ve güç, onca ihanete rağmen tarihin şahit olduğu en büyük destanlardan birisini kanla ve imanla yazmış; bizlere büyük ve bütün bir vatan, bağımız bir devlet bırakmışlardır. Görevi o vatanı ve o bağımsızlığ korumak olanların bir kısmının korkaklığı ve o korkaklıktan beslenen ihmalkarlığı, bir kısmının ise şu veya bu kaynaklardan beslenen ihaneti sonuçsuz kalmaya mahkumdur. Herkes yerini doğru belirlesin. Tarihte korkaklara ve hainlere yer yoktur.
n
n
n
n NOT: Bu konuya yarın da devam edeceğiz.
n
n
n