Bu kentte yapılacak en büyük yanlış; bu kentin bölgenin diğer kentleriyle, diğer kentlerin de bu kentle rekabete girmesi olur. Samsunun diğer kentlerle rekabete kalkışması kendi büklüğüne hakaret diğer kentlerin Samsuna kafa tutması ise eşyanın tabiatına ters bir tavırdır.

Samsun bu bölgenin çok uzun zamandan beri her anlamda en büyük ve en ileri ilidir. Başka bir ifadeyle Samsun bu bölgenin merkez ili ve bizatihi merkezidir. Bu kentte ve bu bölgede sıkı bir işbirliği yapmak dururken, gereksiz ve sonuçsuz bir rekabeti yaşatmak ve hatta şu veya bu sebeplerle körüklemek hem bu kente hem de bu bölgeye zarar verir.

Karadeniz bir bütün olarak yükselecek ya da yine toptan çökecektir. Karadeniz bölge olarak yükselirken; her il bundan nasibini alacak Karadeniz toptan çökerken de hiçbir il bundan kaçamayacaktır. Bu sebeple olması gereken iller arası bir rekabet değil tam tersine sıkı bir işbirliğidir.

Bu kısır çekişmede hepimizin kusuru var. Kimimiz bilerek ve isteyerek kimiz de bilmeden, fakında olmadan söz ve yazılarımızla bu çekişmeye katkı veriyoruz. Siyasetçilerimiz ve işadamlarımız Samsuna verdikleri hizmeti ve Samsunun konumunu anlatırken; gereksiz yere bölgemizdeki illerle mukayeseye kalkışıyor, bizler aynı hataya yazılarımızda düşüyoruz. Samsunu Orduyla, Giresunla, Trabzonla, Rizeyle ya da Amasya ve Tokatla değil Eskişehir, Denizli, Manisa, Balıkesir, Kayseri, Gaziantep, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş ve Konya gibi illerle mukayese etmek gerekir. Samsunun ekonomi yarışındaki gerçek rakipleri bu illerdir. Bu yatırım, istihdam, üretim ve ihracat gibi ekonomik göstergelerde ve hayat standartlarında bu illeri geçtiğimiz gün gerçek anlamda övünebiliriz ve bu övünçten bölgenin diğer illeri de gereken payı alır.

Acı ama gerçek şu ki sadece Trabzon ya da Samsun değil Karadeniz toptan geriliyor. Karadeniz Bölgesi ülke sıralamasında beşinci sırada yer alabiliyor. Yani sanayi kentleri doğuyor ve bunlar çok hızlı büyüyor. Bunu görmek için İSOnun En Büyük Birinci Beş Yüz ve En Büyük İkinci Beş Yüz şirket araştırmalarına ve TUİKin daha yeni açıklanan 2011 Yılı İhracat rakamlarına bakmak yeter. Kaldı ki, isteyenler için bilgiler bunlarla sınırlı değil; pek çok yerde daha pek çok kalemle ilgili bizi çok üzecek rakamlar var. Gerekirse o rakamlara da gireriz ama şu kadarını söyleyeyim ki Türkiye iki kalkınıyorsa Samsun ve Karadeniz Bölgesi ancak bir kalkınabiliyor. Her geçen gün ülke genelindeki yerimiz biraz daha gerilere düşüyor. Ülke genelinde geriye düşerken bölgede önde olsak ne yazar olmasak ne yazar.