31 Mart seçimlerinin sonucu ne olursa olsun, CHP geleceğe yönelik yeni bir vizyon belirlemek zorundadır.

Bunun için CHP'de siyaset yapan herkes Partinin gelecekteki vizyonu nasıl olmalı sorusuna yanıt aramalıdır. Bu arayış 1 Nisan 2019 da partililerce hemen başlatılmalı ve tüm örgütler tarafından teşvik edilmelidir.

Cumhuriyet Halk Partililerin sesli düşünme zamanı artık gelmiştir. Her partili, her örgüt kademesi ve her yönetici düşüncelerini ortaya koymalı ve nasıl bir CHP sorusunun yanıtları, amasız, fakatsız, lakinsiz dile getirilmeli, parti içinde tartışılmalıdır.

Olağanüstü bir kurultay çözüm getirmez. Sorunları dah karmaşık bir hale getirmekten başka bir işe yaramaz.

CHP ve CHP'liler için olağan kurultay süreci büyük bir fırsattır. Bu süreç başlamadan parti yönetimleri, mahalle delege seçimlerinden başlayarak, ilçe ve il seçimleri için gerekli özgür ve demokratik ortamı sağlayarak çok önemli bir hizmet yapabilirler.

Ayrıca Genel Başkan adayları çıkabilir. Çıkmalıdır da. Her aday ekibini oluşturmalı, manifestosunu hazırlamalı , illerde ve ilçelerde temsilcilerini belirlemeli ve özgür bir ortamda tüm örgütlere, hatta parti üyelerine bile ulaşarak kendini , ekibini ve programını tanıtacak çalışmaları yapabilmelidir. Sağlıklı olanı budur.

Seçim takvimi başlamadan önce, üyelerin katılımıyla danışma toplantıları yapılmalı ve seçimlerle ilgili üyelerin görüş ve önerileri alınmalıdır.Üyeler yapılacak seçimler ve kurultay süreciyle ilgili bilgilendirilmeli.

Muhtarlık (mahalle) delege seçimleri parti binasında ya da partiye yakın geniş bir salonda yapılmalı. Her mahalle için sandık konulmalı. Aday olmak isteyenlerin adları herkesin göreceği bir yere yazılmalı. Adaylara söz verilmeli. Her aday ; nasıl bir CHP istediğini, nasıl bir tüzük, program ve yöntim anlayışını savunduğunu anlatmalı. Parti üyeleri de adayları değerlendirip, oylarını özgür ve bilinçli bir şekilde kullanarak delegeleri seçmelidir.

İlçe kongreleri; çeşitli konuların tartışıldığı, önenli sunumların yapıldığı , partinin geleceği ve vizyonuyla ilgili görüş ve önerilerin ortaya konduğu kongreler olmalı. İlçe kongrelerinde adaylar ve delegeler çıkmalı, konuşmalı niçin aday olduklarını açıklamalı. Seçimler mutlaka çarşaf liste ile yapılmalıdır.

İl kongreleri en az iki günde yapılmalı. Birinci gün, Delegeler ve aday olmak isteyenlerce hazırlanmış olan, "İlin sorunları"nı, "Türkiye'nin gündemini ve geleceğini" ortaya koyan, nasıl bir CHP sorularına yanıt olabilecek nitelikte bildiriler okunmalı, tartışılmalı. Seçimler ikinci gün yine çarşaf listeyle yapılmalı.

Kurultay ise en az üç gün sürmelidir. İlk gün yerli ve yabancı konuklara, demokratik kitle örgütlerine, sendikalara, meslek odalarına ve STK'lara söz verilmeli , hepsinin görüş ve önerileri alınmalı.

İkinci gün, Genel Başkan adaylarının konuşmaları, sunumları ile delegelerin görüş ve nerileri dinlenmeli.

Üyeliklerin yenilenmesi , Örgütlerin çağdaş bir anlayışla yeniden düzenlenmesi ve toplumun her kesimiyle partinin buluşturulması görev ve yetkisi seçilecek yeni yönetime verilmeli.

Yeni , demokratik ve çağdaş bir parti tüzüğün yapılması, Parti programının yeniden yazılması Partinin vizyonunun oluşturulması ve kısa-orta-uzun vadeli hedeflerin net olarak ortaya konması na yönelik tüzük , program ve vizyon belirleme kurultayı yapılacağı kararı alınmalı.

  1. gün Genel Başkan seçimi, ardından yine çarşaf liste ile Parti Meclisi seçimleri yapılmalı.

Nasıl bir üye, nasıl bir örgüt, nasıl bir tüzük , program vizyon ile devam edeceğim.