CHP kendini yenilemek zorunda. Ama bu yenilenmeyi 31 Mart seçim sonuçlarına göre yapmamalı. Sonuçlar nasıl olursa olsun yenileme üyeden başlanarak, örgütlenmeden, yeni bir vizyon belirlemeye, yeni hedefler koymaya kadar eksiksiz ortaya konmalı ve iktidar yürüyüşü hemen başlatılmalıdır.

CHP'nin misyonu bellidir. Bilinmektedir.

CHP; Cumhuriyetin kuruluş değerlerine bağlı, bağımsızlıktan, özgürlüklerden, hukuk devletinden, demokrasiden, emekten, barıştan, eşitlikten yana sosyal demokrat bir partidir.

Gelelim yapılması gereken işlere:

  1. Parti üyeleri yenilenmeli. Mevcut üye kayıtlarının yenilenmesi mutlak bir zorunluluktur. Tüm kayıtların bir anda silinmesi yeni tartışmaları tetikleyebilir. Bu nedenle olağan kurultayda seçilen yönetim, üyeliklerin güncellenmesi ve yeni üyeler kazanılması çalışmalarını hemen başlatmalı. Bunun için 6 aylık bir süreyi geçmeyecek şekilde üye yenilenmesi takvimini hazırlayıp, Türkiye'de herkese açık çağrı yapılmalı

2-Yeni bir Tüzük yapılmalı: Bu tüzük; Çağdaş normlarda, kısa, sosyal demokrat partiye uygun bir tüzük olmalı. Gençlik kolları, kadın kolları olmamalı. Tüm üyeler partinin ana kademelerinde, adaylıklarında, temsiliyetinde eşit koşullarda yarışabilmeli. Tüm adaylar parti üyelerinin doğrudan katılacağı yargıç güvencesinde yapılacak ön seçimle belirlenmeli. Kontenjanlar genel seçimlerde ve yerel seçimlerde en çok %15 ile sınırlandırılmalı.

Disiplin yönetmeliği çağdaş hukuk normlarında hazırlanmalı, özgürlükleri ve demokratik hakları öne çıkartan bir anlayışla yürütülmelidir.

3-Örgütlerin binaları tepeden aşağıya kadar yeniden düzenlenmeli. Örgüt binaları, binaların donanımları, iletişim araçları (Telefon, internet, bilgisayar, fotokopi, yazıcı ve diğerleri) tamamlanmalı ve birbirleriyle bağlantılı olmalı.

4-Parti toplumun her kesimiyle buluşturulmalı. Parti ve partililer: Meslek örgütleriyle sendikalarla, STK'larla ortak çalışmalar, seminerler, paneller, üniversiteli gençlerle, akademisyenlerle, çalıştaylar ve ortak eylemler yapmalı.

5- Parti programı için toplumun her kesimini temsil eden kuruluşların görüş ve önerilerini almalı, her kesimi temsil eden uzman kişilerden komisyonlar kurmalı ve bu komisyonları parti programı yazılması sürecine mutlaka katmalı.

6- Parti gelecek vizyonunu ve hedeflerini net ortaya koymalıdır. Nasıl bir Türkiye, nasıl bir ekonomik model, nasıl bir paylaşım anlayışı? Demokrasinin kurum ve kurallarıyla yerleştirilmesi için neler yapılacak? . Sosyal bir hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, özgürlükler ve insan hakları alanlarında yapılacaklar nelerdir?

Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik politikalarıyla ilgili hangi projeler hayata geçirilecek? Kürt sorunu ve çözümü, dış politikada yapılması gerekenler, terörizmle mücadele konularında ki parti politikaları net olarak ortaya konmalı.

CHP ana başlıklarda çalışmalarını en kısa sürede tamamlamalı ve kısa - orta - uzun vadede neleri hedeflediğini açıklayarak iktidar yürüyüşünü 2020 yılında başlatmalıdır.

CHP; devrimci kimliği ile bu değişimi gerçekleştirebilecek potansiyeli yaratabilir.

CHP; Yeni yüzlerle, barıştan, haktan, hukuktan, emekten, üretimden, kalkınmadan, paylaşımdan yana olan gençlerle, kadınlarla, kendi alanlarında örgütlü yeni insanlarla bunu başarabilir.

NACİ ALTUNCU