'Beyaz Zambaklar Ülkesinde', Finlandiya'nın esaret içinde bir bataklıklar ülkesi olmaktan, özgür bir beyaz zambaklar ülkesine nasıl dönüştüğünü anlatan bir kitaptır. Kitabın kahramanı, eğitim sistemini ve toplum yapısını düzeltmek için uğraşan Snelman ile birlikte toplumun tüm kesimleri bir bütün halinde çalışır ve fakir ülkeyi eğitimle kalkındırırlar. Bu sayede askeri olarak güçsüz olsa bile kültürel olarak örnek bir ülke ortaya çıkar.

Finlandiya günümüzde 'en gelişmiş eğitim sistemi'ne sahip olmasıyla eğitimde geri kalmış ülkelere önemli bir örnektir. Ayrıca,bütün Avrupa'da fiziksel olarak en sağlıklı çocukları yetiştirmesi, gelişmiş ülkeler içindeki okul çağı çocukları arasında en başarılı akademik sonuçları elde etmesi ile de biliniyor.

Yeni bir karar almışlar: Hükümet, ebeveynlere çocuklarının günde üç saat hareket etmelerini tavsiye ediyor.Bu yeni eğitim hamlesiyle özellikle 8 yaş ve altındaki çocuklar hedefleniyor. Bazı sınıflardan sıraları kaldırarak çocukların dersler sırasında da hareket etmelerini teşvik etmeyi planlıyorlar.Okulun spor alanlarını teneffüslerde kullanmayı ve okul saatleri dışındaki spor aktivitelerini artırmayı düşünüyorlar.Fiziksel aktivite çocuğun mutluluğuna katkı sağlıyor ve küçük bir insanın sosyal etkileşim yeteneğini geliştirerek öğrenmeyi kolaylaştırıyor çünkü.

Dünya Sağlık Örgütü, 5-17 yaş arasındaki çocukların ve gençlerin her gün en az bir saat, halk sağlığı kuruluşları günde bir saatten daha fazla egzersizin sağlık üzerinde ek faydaları olduğunu söylüyorlar.

1940′larda çocuk sağlığı kliniklerini hayata geçirmiş Finlandiya'nın sağlıkla ilgili 'takıntısı' 1970′lere dayanıyor. O yıllarda Finlandiya, kalple ilgili sorunlar yüzünden ölümde dünyanın en yüksek oranlarına sahipti. Bu sorunu küçük yaştan başlayarak çözme çabası içine giren ülkede,okulların küçük çocuklara besleyici öğünler sunması bir zorunluluk.

Kitapta Snelman 'Ne zaman bizim küçük milletimiz, büyük komşularından daha yüksek bir uygarlığa sahip olursa, ancak o zaman tehlike savuşturulmuş olur!..Aydın olmak demek, modaya uygun giyinmek demek değildir.. .Halkımızı unutmayınız!..Halkımızı uyandırmak ve kültürel düzeyini yükseltmek için neler yapıyorsunuz?'diye sormuştu.

Biz çocukların toplarını keseduralım,son dönemde, okul çağındaki çocuklarda fiziksel aktiviteye odaklanan Finlandiya, küçük vatandaşlarının sağlığı konusunda da dünyaya örnek olmaya devam ediyor!..