Muhteşem bir bestedir Türk Sanat Musikisi nin büyük bestekarı Selahattin Pınar’ın “Bir Bahar Akşamı Rastladım Size” diye başlayan şarkısı. Son zamanlarda yeniden takıldı dilime; sakın bu geç yaşta bir genç güzelle karşılaştığım ve bir taze hevese kapıldığım gelmesin aklınıza. Gönül yaşadığı sevgi ve sevdalarla mutlu ve dolu, orada yeni sevdalara yer yok.

Şarkıya yeniden yakalanmamın sebebi sevda değil, kimi siyasetçilerin ve kimi bürokratların yaptıkları açıklamalar; bir de kimi kurumların giriştikleri uygulamalar. Başbakan bir yapılanmayı, bir cemaati kast ederek, “Ne verdiyseniz geri alın” yollu talimat verdi ya, gazete haberlerine göre ülke genelinde bazı belediyeler harekete geçmiş. Kimisi ruhsatları iptal ediyor kimisi yıllardır faaliyette olan kurum binalarını mühürlüyor, kısacası dün verdiklerini bugün geri alıyorlarmış.

“Bugün niye alıyorsunuz?” diye sormayacağım, öncelikle “Dün niye verdiniz?” diye soracağım. Evet, eğer o yerler yeşil alandıysa ya da o inşaatlar ruhsata aykırı idiyse dün nerelerdeydiniz? Niye görmediniz, niye görmezden geldiniz, göz yumdunuz da şimdi siyasetle yollar ayrılınca mı gördünüz ya da hukuksuzluğun farkına yeni mi vardınız? Dünle bugün arasında hukuk açısından, hak açısından, adalet ve hakkaniyet açısından ne değişti? O binalar hukuka aykırı yapıldıysa, o binalar hukuka aykırı olarak işletmeye açıldıysa, vatandaş tıpkı o şarkıdaki gibi “Şimdi soruyorum büküp boynumu daha önceleri neredeydiniz?” dese nasıl cevap verirsiniz?

Önceki gün İstanbul Adliyesi’nde görev yapan binin üzerinde savcı ve yargıcın katıldığı iftar yemeğinde Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, “son dört yılda ülkemizde 866 bin kişinin dinlendiğini” açıklamış. Bu dehşet verici bir rakam, bu sadece doğrudan dinlenenlerin rakamı, bir de bunlarla konuşanlar var; onları da katınca çift haneli milyonlar çıkar karşımıza. Ve Sayın İpek’in açıklamasından anlaşılıyor ki bunların önemli bir kısmı da kanunsuz dinleme. Hangileri imha edildi, hangi bilgiler saklandı?

Bütün bunlar olurken, “vatandaşın haberleşme güvenliğini sağlamakla” görevli birimler ve kişilere bir de ben sorsam ayıp olur mu: Sahi,“daha önceleri neredeydiniz?”