27 Mayıs 1960 ihtilalinde Gürün Ortaokulu 2. sınıf öğrencisiydim. Okula giderken annemin dayısı haber verdi 'yeğenim, ihtilal yaptık' diyerek. Annemin dayısı CHP'liydi, babamın teyzesinin oğlu Aşçı Ahmet Amcam ise Demokrat Partili. Okul yerine Ahmet Amcamın lokantasına gittim. Annemin dayısının sevinerek anlattığı ihtilali babamın teyzesinin oğlu üzülerek doğruladı.

13 Kasım darbesinde de son sınıf öğrencisiydim. Ne haber veren oldu ne de birisine sordum. Çok sonraları öğrendim 13 Kasım'da neler olduğunu. Ordu Lisesi 1. sınıf öğrencisiyken babam rahmetli 'Türkeş'in kendisini Hindistan'a sürgüne götüren uçağın pilotunu zorlayarak Erzurum'a indirdiğini ve kuvvet toplayarak Ankara'ya gelme hazırlığı yaptığını' söylüyordu. Babam Demokrat Partiliydi ve iktidarda İsmet İnönü'nün başbakanlığında bir koalisyon vardı.

22 Şubat'ta Sinop Lisesi ikinci, 21 Mayıs'ta ise Kayseri Lisesi üçüncü sınıf öğrencisiydim. Her ikisi de Talat Aydemir ve arkadaşlarının kalkışmasıydı ve her ikisi de başarısız olmuştu. 21 Mayıs teşebbüsünden sonra Kurmay Albay Talat Aydemir ile Kurmay Binbaşı Fethi Gürcan asılarak idam edilmişlerdi. 21 Mayıs en büyük tırpanı Harp Okulu'na vurdu; 1400 civarında Harbiyeli okuldan atıldı. Büyük çoğunluğu okudu, çok iyi fakülteleri bitirdi, bürokraside, serbest hayatta ve siyasette de büyük başarılar elde etti.

12 Mart'ta Samsun'daydım ve gazeteciydim. Aynı zamanda da Genç Ülkücüler Teşkilatı'nın kurucu başkanıydım. Biz hep 12 Mart'ı konuşuruz, 22 Şubat'ı, 21 Mayıs'ı konuşuruz da niyeyse 9 Mart'ı hiç ağzımıza almayız. Aslında asıl darbe 9 Mart'ta planlanmıştır. Daha sonra liberal sıfatını sahiplenen birçok sol şöhret, o cuntanın ya mensubu ya da posta memurudur. Emir komuta zinciri dışında bir darbedir, engellenmiştir. 12 Mart, bu emir komuta zinciri dışındaki darbeyi engelleyen emir-komuta silsilesine bağlı bir muhtıra darbedir.

Bizim gençlik yıllarımız özellikle 1965-75 arası çoğunluğu İstanbul ve Ankara kahvelerinde olmak üzere her gece en az yüz darbenin yapıldığı ve yüzünün de lafta kaldığı yıllardır. Akşamdan sabaha darbeciler ya da 'acilciler' o yılların yadigarıdır bize.

12 Eylül 1980 İhtilali bir ayrı fasıldır. Onu oldukça geniş anlatmayı bir başka yazıya bırakmam gerek.

NOT: FORTUNE 500 değerlendirmesine Samsun'dan altı firma girmeyi başarmıştır. Hepsini bu kente katkılarından dolayı bu kentin bir hemşehrisi olarak yürekten kutluyor, başarılarının artarak devamını diliyorum.