Diyarbakır’da 28 Kasım 2015 günü yaptığı bir basın açıklamasının hemen sonrasında polislerle teröristler arasında yaşanan çatışma sırasında nereden geldiği henüz tespit edilemeyen kurşunla Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi yaşamını yitirdi.Olayda iki polis de PKK’lı teröristlerin kurşunlarıyla şehit oldu.

Diyarbakır da çatışma ortamında zarar gören tarihi dört ayaklı minare için bir basın açıklaması yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin nereden geldiği bilinmeyen bir kurşunla öldürülmesi, bölgeyi yeniden yangın yerine çevirmek isteyen teröristlerin ekmeğine yağ sürdü.Diyarbakır’da yaşanan can pazarında Tahir Elçi’nin yaşamını yitirmesi, değişik yorumlara neden oldu.Hemen devlet hedef tahtasına oturtuldu.Olaylar sırasında devletin iki polisinin de şehit düşmesine rağmen karanlık senaryoların yazılması, barış istemeyenlerin,kandan beslenenlerin işi değilse nedir? Polisler basın açıklamasının yapıldığı yerde Baro Başkanı Tahir Elçi’yi ve diğer insanları korumak için o bölgede bulunuyordu.Amaç basın açıklamasının sağlıklı yapılmasını sağlamaktı.Bunun için de çevrede şüpheli gördükleri kişilerin kimliklerini kontrol ediyorlardı.Teröristlerin içinde bulunduğu taksiyi de durdurmalarının nedeni buydu.Şüphesiz polisler canla başla görevlerini yapıyordu.Zaten öyle olmasaydı terörist kurşunlarına hedef olmazlardı.Yaşanan olaylarla ilgili zafiyet söylentileri yok değil.Elbette müfettişler olayın bu yönünü de araştıracaklardır.Olayın yaşandığı ana ilişkin kamera görüntüleri yaşanan can pazarını açık ve net bir şekilde anlatıyor.Çok tehlikeli ve çok hassas bir dönemden geçtiğimiz şu günlerde güvenlik kuvvetlerinin teçhizat ve donanım anlamında hiçbir eksiği olmamalı ve ‘bana bir şey olmaz’ mantığı ile çatışmaya girmemelidir.Çünkü terör örgütü mensupları her türlü kalleşliği yapmaya devam ediyor.Son dönemde terör örgütü mensuplarının ellerinde bulunan silah ve mühimmat sınırsız gibi görünüyor.Günlerce güvenlik kuvvetleri ile çatışmaya girebiliyorlar.Böyle bir Güneydoğu’da böyle bir Diyarbakır’da Baro Başkanı Tahir Elçi’nin son basın toplantısında verdiği mesaj, herkes tarafından not edilmelidir.Baro Başkanı Tahir Elçi’nin, Biz Diyarbakırlılar olarak Diyarbakır Barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize insanlığın bin yıllık emeğine birikimine bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz ” Tahir Elçi için tabutuna PKK paçavrası sarıldı diyenler olabilir.Bunu hep birlikte gördük... PKK’yı terör örgütü olarak görmediğini de biliyoruz. PKK gerçeği açık ve net PKK bir terör örgütüdür.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi son söz olarak, “silah, çatışma, operasyon istemiyoruz.” demişti ,ne yazık ki bir çatışma sırasında öldü.Failleri bulunacak diyor yetkililer.Aynı olayda şehit düşen iki polisin ise failleri belli… Ama can pazarında giden canlar geri gelmiyor. Ah be terör!