En Fazla Alkol Tüketen 10 Ülke Listesi

Alkol

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) son raporuna göre, alkol tüketimi konusunda dünya sıralamasında Türkiye 10. sırada yer alıyor. 24 Nisan 2024 tarihinde yayınlanan rapora göre, kişi başına düşen en yüksek alkol tüketimi oranı Çekya'da görülüyor. Çek Cumhuriyeti'ni Letonya, Moldova, Almanya ve Litvanya izliyor.

Tel Aviv’deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı Tel Aviv’deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı

DSÖ'nün Listesinde Öne Çıkan Ülkeler

Çekya: 14,26 Litre/Kişi : Çekya'da Tercih edilen ulusal içecek ikonik gevrek pilsnerdir. Bu bira ilk kez 1842 yılında başkent Prag'ın 100 kilometreden (60 mil) güneybatısındaki Plzen (Pilsen) şehrinde üretildi. Her çeşit altın bira, bu ülkenin yıllık tüketiminin büyük bir yüzdesini oluşturuyor.  

Letonya: 13,19 Litre/Kişi : Letonya'da Tercih edilen üç ana içecek, geleneksel riga siyah balsamı (genellikle ulusal içecek olarak kabul edilir), votka (Rus göçmenlerin büyük bir yüzdesine mükemmel şekilde uyan) ve biradır.

Moldova: 12,85 Litre/Kişi : Moldova'nın şarap yapımı konusunda uzun bir geçmişi vardır ve bu tarih bugün hâlâ keyifle tüketilmektedir. Moldovalılar ayrıca ?uica (tahıl tanesi ve meyvelerden yapılır), Vi?inata (fermente kiraz, ahududu veya bektaşi üzümünden yapılan geleneksel bir Rumen içeceği) ve bal likörü (bal ve sudan yapılır) dahil olmak üzere bazı benzersiz içkilere de katılırlar.

Almanya: 12,79 Litre/Kişi: Dünyaca ünlü Oktoberfest her yıl Münih'te düzenleniyor ve her yerden neşeli uzmanlar bir araya geliyor. Ancak yılın hangi zamanı olursa olsun, o iri köpüklü bira bardakları ülkenin dört bir yanında görülebilir. 

Litvanya: 12,78 Litre/Kişi: Litvanyalılar biradan hoşlanırlar (bu listenin tamamında ortak bir konu), aynı zamanda midus ve Stakliškes olarak bilinen bal likörünün yerel karışımları ve kvass, samane ve starka gibi bazı çavdar bazlı likörler de vardır.

Türkiye ise 12,46 litre/kişi alkol tüketimiyle listenin 10. sırasında yer alıyor.

Diğer Önemli Ülkeler:

  • Fransa: 11,86 Litre/Kişi (11. Sıra)
  • Portekiz: 11,82 Litre/Kişi (12. Sıra)
  • Rusya: 11,53 Litre/Kişi (13. Sıra)
  • Ukrayna: 11,19 Litre/Kişi (14. Sıra)
  • ABD: 9,81 Litre/Kişi (17. Sıra)

Alkol Tüketiminin Sağlık Üzerindeki Etkileri:

Alkol tüketiminin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri göz ardı edilmemelidir. Daha yüksek alkol tüketimi, çeşitli hastalıklara, kalp sorunlarına, kansere ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. DSÖ, yetişkinlerin haftada 14 standart içkiyi (yaklaşık 105 gram saf alkol) aşmamalarını önermektedir. Ayrıca, hamile kadınlar, emziren anneler ve sağlık sorunları yaşayanlar için alkol tüketimi tavsiye edilmemektedir. Sağlıklı bir yaşam için dengeli ve kontrollü bir şekilde alkol tüketmek önemlidir.

Editör: Arda KERSU