MEB'in öğretmenlerin ek dersleriyle ilgili yaptığı yeni düzenleme yürürlüğe girdi.

Yeni düzenleme, meslek liseleri ve mesleki eğitim merkezlerindeki yönetici ve öğretmenlerin, daha önce ek ders kapsamında bulunan öğrenci, çırak ve aday çırakların işyerindeki uygulamalı eğitimini izlemeleri, denetlemeleri, işyerleriyle işbirliği sağlamaları ve mesleki rehberlikte bulunmak üzere yaptıkları görevler, artık normal ders kapsamında değerlendirilecek. Bu dersler, ders dağıtım çizelgelerinde "işletmelerde meslek eğitimi" adıyla gösterilecek.

Kararla, "yüz yüze eğitim"in tanımı da değiştirildi.

Bu uygulama ile okullarda yürütülen diğer ders dışı faaliyetlerin de (nöbet, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri) maaş kapsamına alınmasının önü açılmış olacak. Bir başka deyişle angaryalar artabilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı'na daha önce, sınav ücretleri ile ilgili açılan davada, Danıştay 11. Dairesi'nce verilen karar gereğince, "öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" ifadesi kaldırıldı. Buna göre, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında sınavlarda görevlendirilen öğretmenlere, öğrenciler sınava girmeseler de her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenecek.

Ayrıca, Türkiye'ye zorunlu göç eden vatandaşların topluma uyumlarını sağlamak amacıyla açılan kurslarda görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere 10 saate kadar ek ders görevi verilebilecek. Öğretmen sayısının yetersiz olması halinde yüksek öğrenimli, resmi görevi bulunmayanlara da haftada 30 saate kadar ek ders görevi verilebilecek.

Bu arada belirtmekte yarar var. Öğretmenlerin ek ders ücretleri öyle özel derslerdeki gibi değil.Temmuz maaş artışlarından sonra öğretmenler, maaş karşılığının dışında girecekleri fazla her ders saati için yaklaşık 11(on bir)YTL ücret almaktadır.Yani öğretmenlerden kesilerek tasarruf edilecek önemli meblağ budur!..