Her seçim dönemi karmaşıktır ama bu seçim dönemi ittifaklar dolayısıyla biraz daha karmaşık ilişkilere sahne oluyor. İttifakların yerelde nasıl uygulanacağının henüz netleşememiş olması adayların açıklanmasını da geciktiriyor.

İyi Parti-CHP ittifakının Samsun seçim sahasına uyarlanması AKP-MHP ittifakına oranla daha kolay görünüyor. İyi Parti'nin daha önce belediye seçimlerine girmemiş dolayısıyla da herhangi bir ilçe belediyesini yönetmemiş olması ilçeler bazında iddialar öne sürmesini engelliyor. Cumhuriyet Halk Partisi Çarşamba, Vezirköprü ve Yakakent'te adayını ittifaktan çok önce açıklamıştı. O adayları geri çekmesi söz konusu değil. Görüşme geriye kalan 14 ilçeden hangisinin İyi Parti'ye kalacağı/bırakılacağı ekseninde seyrediyor. Burada da ölçü galiba İyi Parti'nin 24 Haziran milletvekili seçimlerinde aldığı oy olacak. Bu açıdan bakıldığında söz gelimi Bafra İyi Parti'ye bırakılırsa pek sürpriz olmaz sanırım.

İyi Parti'de büyükşehir adayı kim olacak? Bu partide iki eski milletvekili ANAP'lı Mehmet Çakar ile CHP'li Hayati Tekin hafta içinde Ankara'ya gitti ve hem parti üst yönetiminde Koray Aydın ve Musavat Dervişoğlu hem de Genel Başkan Meral Akşener ile görüştüler. İkisi de görüşmeden memnun ayrıldı. Mehmet Çakar Samsun'a döndü, Hayati Tekin ise Ankara'da kaldı.

Bu arada adı ittifak öncesi MHP büyükşehir belediye başkan aday adayı olarak geçen Dr. Ferhat Günaydın 'millet ittifakının adayı olabileceği' yolundaki söylentiler üzerine 'ben de duyuyorum ama ne ben bir yere başvurdum ne de bana gelmiş bir teklif var' açıklaması yaptı. Dr. Günaydın 'bir teklif gelirse ne yaparsın' şeklindeki bir sorumu da 'arkadaşlarımla istişare yaparım' diyerek yanıtladı.

Bu satırları yazmadan önce Mehmet Çakar'la da konuştum; oldukça umutla 'bu iş yüzde doksan bitti' kanısında. 'Kadronuz merak ediliyor, şayet aday olursanız yolu kimlerle yürüyeceksiniz?' diye sorduğumda da çok net cevap verdi: 'Bizim kapımız bizimle yol yürüyecek herkese açıktır. Biz ne kapımızı yeni dostlara kaparız ne de eskiden beri beraber yürüdüğümüz insanları kapının dışında koruz. Bizde vefasızlık yoktur. Bizim siyaset ve iş ahlakımızda istişare kültürü vardır. Bu yarışı istişare ederek sürdürecek nasip olursa bu kenti de yine istişare ederek yöneteceğiz.'

İttifaklar, daha doğrusu ilçeler bazında pazarlıklar söz konusu olduğunda İlkadım ve Necati Demirtaş'tan bahsetmemek olmaz. 'İlkadım AK Parti'ye bırakılırsa millet ittifakının adayı olabileceğiniz ve Meral Hanımla konuştuğunuz söyleniyor' dediğimde 'Ben MHP'liyim, Meral Hanımla da partiden herhangi bir yetkili ile de görüşmem söz konusu değil' yanıtını verdi.

Son bir nokta daha var Samsun siyasetini yazarken üzerinde duracağım ve dikkatlere sunacağım. O da AK Parti Çarşamba ve Havza ilçe başkanlıklarına yapılan atamalar. Bu partide yedi ilçe başkanı istifa etmişti aday adaylığı için. Önceki gün bunlardan ikisine Çarşamba ve Havza'ya atama yapıldı. Adaylıkların kesinleşmesine çok az bir zaman kala iki eski ilçe başkanının yerine atama yapılmasını 'belediye başkan adaylıklarının garantilendiği' şeklinde mi yoksa 'ilçe teşkilatlarında bile gözden çıkarıldıkları' diye mi okumak lazım? Herkes istediği gibi okuyabilir yalnız okumadan önce her iki ilçe belediye başkanının da üç dönem kuralına takıldığını hatırlamakta fayda var.