Her gün birçok olayla karşılaşıp hüküm veririz. Karşılaştığımız durumla ilgili doğru karar verebilmemiz için konu hakkında gerçekleri bilmemiz lazımdır. Yoksa yanlış karar vermiş oluruz.
Hayat bir koşuşturmadır bir bakıma... Durağanlık yoktur. Bir yol biter başka bir yol başlar. Karar verirken acele etmemeliyiz. Bir şeyin tamamını görmeden sadece bir bölümüne bakarak karar vermek, bizi yanıltır. Karar verirken bir kapı kapanır, bir kapı açılır. Hiçbir şey durağan değildir. Bir hedefe ulaşırken daha yüksek bir hedefin oracıkta yanımızda olduğunu görürüz. Karar verirken gözlerimizin önünde önyargılarımız bizi yanlış yapmaya sürükler. Doğru karar veremeyiz. Çünkü önyargılar yolumuzu, önümüzü kapatmıştır. Hata, yanlış yapmak kaçınılmaz olmuştur artık. Çünkü yolumuzu aydınlatan ışık yok olmuştur. Önyargılar görüşümüzü, bakış açımızı daraltabilir.
Bu hikayeyi bir kitapta okumuştum:
Uzaklarda bir köyde,kocası,çocuğu doğmadan ölmüş,tek başına yaşayan hamile bir kadın varmış. Kadın,kendisine arkadaş olması için dağda yaralı olarak bulduğu bir gelinciği evinde beslemeye başlamış. Gelincik kadının yanından bir an bile ayrılmazmış. Ne kadar, evcil bir hayvan olmasa da oldukça uysallaşmış. Birkaç ay sonra kadının çocuğu doğmuş. Tek başına yavrusuna bakmak oldukça zorlaşmış. Günler geçmiş. Kadın bir gün birkaç dakikalığına bile olsa evden ayrılmak ve yavrusunu evde bırakmak zorunda kalmış. Gelincikle bebek evde yalnız kalmışlar. Aradan biraz zaman geçmiş ve anne eve gelmiş. Gelinciği ve kanlı ağzını görmüş. Anne çıldırmışçasına gelinciğe saldırmış ve oracıkta hayvanı öldürmüş. Tam o sırada içerideki odadan bir bebek sesi duyulmuş. Annesi odaya yönelmiş ve odada beşiği, beşiğin içindeki bebeği ve bebeğin yanında duran parçalanmış yılanı görmüş.
Hikayede olduğu gibi ilk görüntüye anne takılmasaydı gerçeği görebilecekti. Ön yargılarıyla hareket ettiği için anne yanlış yaptı. Gerçeği göremedi. Fotoğrafın küçük bir karesine bakıp bütünü göremediği için yanlış yaptı. Fotoğrafın bütününe bakmadan çoğumuz karar veriyoruz ve hata yapıyoruz. Demek ki önyargılarımızdan kurtulduğumuz sürece huzur ve mutluluk bizimle beraber olacaktır. Aksi taktirde önyargılarımız bize yanlış yaptıracaktır. Ne iş yaparsak yapalım, doğru karar vermek biraz da çaba gerektiriyor.
Gerçek her zaman görünen değildir. Neyi arıyorsak onu görürüz. Göz bozukluğu gördüklerinizi sınırlar,görüş bozukluğuysa yaptıklarınızı...