'bütün renkler kirleniyordu…'

19. yüzyılın en büyük romancılarından Stendhal, başyapıtı 'Kızıl ile Kara'da Napoléon sonrası Fransız toplumundaki yozlaşmayı; yoksul, yakışıklı ve yetenekli bir taşralı gencin Paris sosyetesine yükselişi ve düşüşünün öyküsüyle anlatır. Toplumda yükselmenin aracı olarak ordu ile kilise arasında kararsız kalan ihtiraslı genç Julien, çok geçmeden başarıya ve güce ancak Fransız toplumunu saran ikiyüzlülük ve çıkarcılıkla ulaşılabileceğini görür. Önce yükselir, sonra da düşer…
Yetmişli yıllarda ve 12 Eylül'den sonra, genellikle muhalif solcu memurların dosyalarında 'kırmızı kalem' olur ve 'kara liste'ye alınanlar takip edilir, soruşturmalara uğrar, sürgüne gönderilir, açığa alınır, görevden atılır; asla terfi ettirilmez ve etkili görevlere atanmazlardı…
Muhtemelen o 'kırmızı kalemler'i çekenler ve o 'kara liste'leri hazırlayanların arasında bugün 'Gri'listeye girecek olanlar da bulunuyordu!
15 Temmuz'un ardından açığa alınan memurların sayısı 70 bine ulaştı. Bakanlar Kurulu'nda bu memurlarla ilgili bir öneri gündeme geldi. Buna göre, kamu kurumları, açığa aldığı memurlar hakkındaki idari soruşturmaları tamamladıktan sonra çıkan sonuca göre ihraçlara başlayacak.
FETÖ üyeliği kapsamında ihbar edilen memurlar, sağlam deliller yoksa 'gri memurluğa' alınacak. 3-4 yıl yakın takip başlayacak, bunlarla yıllık sözleşme imzalanacak. 'Gri memurluk' sistemine göre hakkında ihbar yapılan memurlar 'çok şüpheli', 'şüpheli' ve 'az şüpheli' olarak sınıflandırılacak. FETÖ bağı tespit edilen ve delillendirilenler memurluktan atılacak.
Öte yandan mülakatlı'sözleşmeli öğretmenlik' uygulamasıyla kamuda iş güvencesiz çalışma dönemi de başlamış oldu.
'Kırmızı ve Kara' döneminden sonra artık her şey 'Gri !..'