Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, üniversiteye girişlerde uygulanmaya başlanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) yeni sorunları beraberinde getirdiği dile getirdi.

YENİ BİR ŞEY YOK

Üniversiteye giriş sınavı sistemlerinin sürekli değiştirilirken yeni ve daha iyi olacağı iddiasıyla öğrencilere sunulduğunu ifade eden Kara, "Değişen sınav sistemi 2006 yılı ve önceki dönemindeki sisteme benziyor. Üniversiteye girişte okuldan okula sınıftan sınıfa değişen, özel okullarda da bol kepçeyle verilen orta öğretim başarısı sistemini kaldırmadan yeni sınav sistemini nasıl değiştirsek değiştirelim öğrencileri geleceğe hazırlayamayız. Ezberci ve eleyici sınav sisteminin yanında, öğrenci kendi yeteneklerine göre eğitim alamıyor. Ülkemizin dünya ölçeğinde yapılan sınavlarda başarısızlığının asıl nedeni sınav sisteminin kendisidir. Bu sistem yanlış. ÖSYM bu yanlışı düzeltmek yerine yeni sorun üretiyor" diye konuştu.

DEĞİŞİKLİĞİN NEDENİ NE?

Sınavın ilk aşamasının Türkçe ve matematik derslerini kapsamasının büyük bir sorun olduğunu kaydeden Kara, "İkinci aşama sınavı, alan açısından düşündüğümüzde doğru ancak aynı gün olması sakıncalı. Sistemde yeni bir şey olmadığı halde neden bu değişiklik yapıldı anlamak çok güç. Sınav sistemiyle ilgili çözüm önerileri öğretmenlere, bilim adamlarına sorulmadığı takdirde aynı hayal kırıklıklarını yaşamaya devam ederiz" ifadelerini kullandı.

Zerrin SOMUNCU