Düdükleriyle hafızamıza kazınan mahalle bekçilerinin yerini bugünlerde mahalle polisleri aldı.Toplum Destekli Polislik hayatımıza 2007 yılında girdi. O gün bugündür çalışmalarını sürdürüyor. Onları kimi zaman 'Kanka' kostümüyle okullarda kimi zaman da sokak başlarında broşür dağıtırken görüyoruz. Peki, kimdir toplum destekli polis, güvenliği sağlamak için neler yapar, diğer polislerden ayrılan özellikleri neler? Bu hafta tüm bu sorulara yanıt aradık. Samsun Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik ve Çocuk Şube Müdürü Turgay Beğen konuğumuz oldu. Beğen, sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Sizi tanıyabilir miyiz?

Turgay BEĞEN: Ben 2010 yılında Samsun'a geldim. Samsun'da çeşitli birimlerde görev yaptıktan sonra Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Çocuk Şube Müdürlüğü'nde görev yapmaya başladım. Samsun'a hizmet etme amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bir kişiyi kurtarmak bile, bizler için çok önemli.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Toplum destekli polislik nedir?

Turgay BEĞEN: Aslında adı üzerinde toplum destekli polislik. Modern yaşamın neden olduğu toplumsal değişimler çerçevesinde gelişmiş dünya ülkelerinde temel polislik yaklaşımı, polisin suç olmadan önce, kendiliğinden ve pro-aktif bir anlayışla harekete geçmesidir. Pro-aktif yaklaşım, polisin duyarlılığının üst seviyelerde olduğu ve polisin toplumsal mekanlara nüfuz ettiği bir anlayışa karşılık gelmektedir. Bu anlamda; polis, yalnız suçun oluşmasını bekleyen, pasif bir gözetleyici olmayıp, toplumda temel ve önemli nitelikte koruyucu, düzenleyici ve caydırıcı görevleri yerine getiren bir icra gücüdür. Etkin bir güvenlik hizmeti yürütülmesinde kabul gören anlayış; suçla mücadeleye ve güvenlik politikalarının uygulanmasına toplumun katılım ve desteğinin sağlanmasına dayanıyor. Özetle diyebiliriz ki Toplum Destekli Polislik; toplumun güvenliği ve huzuru için, toplumla sürekli bir iletişimle ve onun desteği ile suç oluşmadan önce alınacak aktif tedbirleri içine alır. Önlemek tedavi etmekten/onarmaktan daha iyidir; anlayışımız bu. Kurumsal olarak; merkez teşkilatında 'Asayiş Daire Başkanlığı'na bağlı olarak 2006 yılında kurulan ve ilimizde de 2007 yılında teşkilatlanarak faaliyete geçen bir birimiz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Samsun'da şehir güvenliği adına yapılan çalışmalar nelerdir?

Turgay BEĞEN: Öncelikle, vatandaşlarımızı suç öncesi bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yapıyoruz. Belli bir yoğunluğun yaşandığı yerlerde broşür dağıtımı ve afiş çalışmaları, kurum ziyaretleri yapıyoruz. Ayrıca dönemsel olarak işlenen suçlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Buna örnek olarak Kurban Bayramı sahte para, yaz aylarında boğulma vakaları, düğünlerde silah atma, okul güvenliğini sayabiliriz. Son dönemde telefon dolandırıcılığının önlenmesi adına da özel çalışmalar yaptığımızı belirtmek isterim. Samsun'da huzur toplantıları yapıyoruz. Buna mahalle toplantıları da diyebiliriz; yerel düzeydeki güvenlikle ilgili problemlerin çözümü için yapılır. Tüm çalışmalarımızda toplumun güvenlikle ilgili bilgi almasını sağlamayı amaçlıyoruz. Kent güvenlik danışma kurulu toplantısı, il yürütme kurulu toplantısı, bilgi değişimi ve hizmeti yönlendirme toplantısı gibi toplantıları organize ederek ilimizde suçu önlemeye yönelik kurumlar arası ve emniyet birimleri arasında koordineli çalışmalar da yürütüyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Yaz aylarında karşımıza çıkan boğulma vakalarının önlenmesi adına yapılan çalışmalar neticesinde, ortaya nasıl bir sonuç çıktı?

Turgay BEĞEN: Öncelikle şunu belirtmek isterim biz bu konu ile ilgili 6000 adet el broşürü, 150 adet afiş, 10 Billboard, 92 adet raket basımı gerçekleştirilmiş ve dağıtımı sağladık. 2016 yılında müdahale edilen boğulma olayı 41 iken 2017 yılında bu sayı 22 ye düşmüştür. Boğulma vakalarından kaza ve intihar sonucu değil özellikle bizim faaliyet alanımız olan yüzerek boğulma vakalarını incelediğimizde; 2016 yılında 33 olan ölüm sayısı 2017 yılında (Eylül ayı itibari ile ) sadece 8 olarak gerçekleşmiştir.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Şehir-polis iletişimini artırmak adına yaptığınız çalışmalar nelerdir?

Turgay BEĞEN:Toplum Destekli Polislik anlayışına uygun olarak öncelikli iletişim kanalımız yüz yüze görüşme. Suçun önlenmesi için sorunun olduğu yerde bire bir iletişim kurmak, her zaman ilk tercihimiz. Çeşitli konulara dikkat çekmek isterken sadece broşürlerle de sınırlı kalmıyoruz. Suça karşı toplumsal farkındalık oluşturmak adına sosyal nitelikli faaliyetler düzenliyoruz. Örneğin tüm kadrosunu Şube Müdürlüğümüz personelinin oluşturduğu 'Televole' isimli tiyatro oyunuyla 2016 yılında vatandaşlarımızı 'iletişim yoluyla dolandırıcılık' konusunda bilgilendirmiştik; oyunumuzu yaklaşık 3000 vatandaşımız izlemişti.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Vatandaş size hangi kanallardan ulaşabiliyor?

Turgay BEĞEN:Gelişen bilgi sistemi ve iletişim vizyonu ile uyumlu olarak vatandaşımız ile irtibat sağlamak adına, Sosyal Medya Hesabı (Facebook- www.facebook.com/tdpsamsun), E-mail Sistemi( e-posta adresimiz [email protected] )İnternet Sayfası üzerinden (www.samsun.pol.tr/tdp adresinden ) sürekli iletişim halindeyiz. Muhtar Bilgi Sistemi, Bimer-Cimer (Başbakanlık İletişim merkezi ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) başvuru sistemi ve E-Devlet sistemi ile şikayet ve taleplerin doğrudan birimimize ulaşması mümkün. Özellikle E-Devlet sisteminde her vatandaşımız kendi mahallesinden sorumlu olan TD-P görevlisi ile iletişim kurma imkanına sahip.Vatandaşlarımız E-Devlet sisteminden ulaşmak için www.turkiye.gov.tr adresinden Emniyet Genel Müdürlüğü ana başlığı altında bulunan 'Toplum Destekli Polislik Mahalle Polisi Hizmeti' bölümüne giriş yapabilirler.Ayrıca vatandaşlarımız telefon numaralarımız olan 0(362) 311 30 90/ 66 76 GSM 0505 318 55 28 numaralı hatlardan bize doğrudan ulaşabilirler.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Toplum destekli polisleri diğer polislerden ayıran özellikler neler?

Turgay BEĞEN: Aslında bir fark bulunmaz. Toplum destekli polisler de suçla karşılaştığında diğer polislerimizin yaptığı gibi müdahale ederek ilgili birimlere aktarır. Polis 24 saat görevdedir. Gördüğü her olaya müdahale eder. Buradaki farkı muhatap olduğu, iletişime geçtiği kitle açısından belirtebiliriz; çünkü burada suçluyla değil doğrudan halkla, güvenlik hizmetini sunacağımız toplumla iletişim kuruyoruz. Bizim hedef kitlemiz tüm toplum.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Peki, toplum destekli polisin özellikleri ne olmalı?

Turgay BEĞEN: TDP görevlisi her açıdan bir model olmalı. Nazik ağırbaşlı ve ciddi olmalı, konuşma üslubu yaptığı göreve ve mesleki saygınlığa uygun olmalıdır. Kendisini başkalarının yerine koyabilmelidir. Toplumsal kesimler ve bireyler arasında gerektiğinde arabuluculuk yapabilme yeteneğine sahip ve teskin edici olmalıdır, problem çözme kapasitesi bulunmalıdır. Kendi teşkilatımızın yanı sıra, devletin genel işleyişi, kamu kurum ve kuruluşlarının yapılanması ve resmi makamlar konusunda belirli düzeyde bilgi birikimine sahip olmalı ve bu bilgisini sürekli güncellemelidir. Görev yaptığı sosyal çevrenin bir parçası ve tamamlayıcı unsuru olduğunu katıldığı çevreye hissettirmelidir. Ayrıca, bireysel ve grup halinde yapılacak çalışmalara uyum sağlayabilmelidir.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Bu noktada vatandaştan beklentiniz nedir?

Turgay BEĞEN: Vatandaşın özellikle şunu bilmesini istiyorum. Biz, bize bilgi verildiği takdirde bilgiyi veren kişinin kimliğini kesinlikle paylaşmıyoruz. Bu konuda kimsenin bir endişesi olmasın. İsmi bizde saklı kalıyor. 155 aramalarında da bu durum geçerli. Vatandaşımız karşılaştığı olumsuzluğu, mutlaka 155'i arayıp bildirsin. Vatandaş odaklı çalışabilmemiz için vatandaşın bizimle birlikte olması gerekiyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: 155 arandığında dikkat edilmesi gereken hususlar neler?

Turgay BEĞEN: Vatandaş olayın yaşandığı yeri çok iyi anlatmalı örneğin orada bulunan kurumun ismini söyleyerek tarif yapabilir. Tam ve açık adres verilmediği zaman sıkıntı yaşayabiliyoruz. Şunu da belirtmek isterim her olaya resmi kıyafetli polislerimiz gitmiyor zaman zaman da sivil polislerimiz bu çalışmaları yürütüyor. Hiçbir ihbarın es geçilme ihtimali yok. Ekiplerimizin olay yerine intikal süreleriyle ile ilgili bilgi verecek olursak; Samsun'da ekiplerimiz olay yerine yaklaşık 4,5-5 dakika arasında ulaşıyor.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Genel hatlarıyla ifade edecek olursak toplum destekli polisliğin amacı nedir?

Turgay BEĞEN: TDP'nin amacını, genel olarak toplumsal katılımı ve desteği sağlayan, kaliteli güvenlik hizmeti sunan ve toplumun güvenlik taleplerine her durumda cevap veren, güvenlik olgusuna bütüncül yaklaşan örnek bir polis modeli oluşturmak olarak açıklayabiliriz. Buradaki durumu; bataklıktaki sivrisinekleri öldürmek değil de bataklığın kendisini kurutmak- örneği ile açıklayabiliriz. Uygulamalarımızla, işlenen suçlardan kaynaklanan genel güvensizlik hissini azaltarak, toplumdaki bireylerin devlete güvenini sağlamayı amaçlıyoruz. Önleyici güvenlik hizmetleri kapsamında programlar ve kampanyalar düzenleyerek, sosyal çevreyle ve hizmet sunulan insanlarla bütünleşmeyi ve güvenlik hizmetlerinin daha iyi bir şekilde sunulabilmesi için teknolojik araçların kullanımını, hedeflere uyarlanmasını ve geliştirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Çocuklara ve gençlere yönelik çalışmalarınız neler?

Turgay BEĞEN: Şube Müdürlüğümüzce 2017 yılında Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) ana başlığı altındaki 'Gelecek Sizinle Güzel' projemiz kapsamında; çocuklarımızın sosyal ve kişisel gelişimleriyle özgüvenlerini artırmak, aynı zamanda sosyalleşmelerine yardımcı olmak, polise olan güvenlerinin artması için eğitim ve sosyal faaliyetler yapılıyor. Projemizde Samsun Büyükşehir Belediyesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ile ortak olarak çalışıyoruz. Bu proje kapsamında yaklaşık 18.500 öğrencimize ulaşmayı hedefliyoruz. Daha önce 2014 yılı ÇOGEP projemiz iller bazında Türkiye 1. si seçilmişti.'Güvenli Gelecek İçin İlkadım' adlı proje kapsamında yaklaşık 20.000 öğrenciye ulaşıldı. Dış ilçelerimizde (Kavak, Asarcık, Havza, Yakakent, Alaçam, Terme, Ayvacık, Salıpazarı, Vezirköprü) eğitim gören, Samsun'u gezmemiş, denizi dahi görmemiş, sinemaya gitmemiş dezavantajlı konumdaki öğrenciler, proje ortağımız olan Milli Eğitim Müdürlüğümüzle koordineli olarak Samsun'a getirilmiş, öğrenciler genel güvenlikle ilgili olarak uzmanlarımızca bilgilendirilmişti. Proje kapsamında ilimizin tarihi kültürel yerlerinin gezdirilmesi sağlandı (Kent Müzesi, Bandırma Vapuru, Amazon Köyü, Hayvanat Bahçesi vb.)Yine aynı projede 90 öğrencimiz Çanakkale'ye götürülerek, tarihini yerinde görme fırsatı sağlandı. Ayrıca anaokullarına yönelik 'Polis Ne Yapar?' başlıklı bilgilendirme faaliyeti de bu projemiz faaliyetleri arasındaydı. Okul aile birliği toplantılarına katılarak ve okul müdürleri ile birebir iletişime geçerek, genel güvenlik ve okul güvenliği hakkında bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Ayrıca çocuk ve gençlerimize rol model olmak ve polisi sevdirmek adına küçük yaşta çocuklarımıza yönelik programlarımızda Kanka Polis maskotumuzu kullanıyoruz.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN:Okul güvenliği ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Turgay BEĞEN:1. ve 5. sınıflar uyum haftası olmasından dolayı okula çocuklarının yanında gelen 1500 velimize bilgilendirme yaptık. Ayrıca okul müdürleri ile okul aile birliği temsilcileri ile görüşülerek, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı bilgilendirmede bulunduk. Zaten mahalle polislerimiz okul müdürleri ile sürekli irtibat halindedir. Çocuk Şube Müdürlüğü olarak da 'Okullar ve çevresi ile ilgili Güvenli Eğitim Projesi' kapsamında; merkez ilçelerimizde bulunan 173 okulda 21 sorumlu müdür/amir görevlendirilmiş olup, 173 okulumuzun tamamında 173 Güvenli Eğitim Koordinasyon Görevlimiz bulunuyor. Ayrıca okul güvenliği için 52 ekip görevlendirildi. Ayrıca dış ilçelerimizde bulunan 224 okula 217 güvenli eğitim koordinasyon görevlisi ve 65 ekibimiz görevlendirildi. Okulların yakın çevresi ile ilgili olarak da 1127 umuma açık yer denetlendi, 22 işyerine idari işlem yapıldı. Ayrıca okul önlerinde okulla ilgisi olmayan 32 şahsa idari işlem yapıldı.

Burcu DÜZGÜN ÇOBAN: Teşekkür ederiz.

Röportaj: Burcu DÜZGÜN ÇOBAN

Fotoğraf: Pirsu DÜZGÜN