Samsun Tuhafiyeciler Odası Başkanı Ahmet Akbaş, Samsun'da 2015 yılında 150'ye yakın tuhafiye ve tekstil işi yapan esnafın kepenk kapattığını söyledi. 2015 yılının esnaflar için iyi geçmediğini belirten Ahmet Akbaş, "2015 yılı beklentilerimizin çok altında geçen bir yıl oldu. Bunların en büyük sebepleri 2015 yılında 2 tane seçim geçirmemiz. Yaşanan terör olayları ve son zamanlarda yaşanan Rusya-Türkiye arasındaki kriz de 2015 yılında tuhafiyeci esnafı çok olumsuz yönde etkiledi. 2015 yılı tuhafiyeci ve tekstil esnafı için boşa geçti. Esnaflardan yüzde 80'i kötü bir sene geçirdiyse yüzde 20'si iyi bir yıl geçirdi diyebilirim' dedi.

Esnaf kepenk kapatıyor

'ESKİ ESNAFLARA DA KOBİ DESTEKLİ KREDİLER VERİLMESİ LAZIM'

Zor durumda olan eski esnaflara da kredi yardımı yapılması gerektiğini belirten Ahmet Akbaş, '1 Kasım seçimlerinden sonra işler biraz düzelmeye başladı. Biz bu gidişatın 2016 yılında düzelmesini ümit ediyoruz. Yeni yılda hükümet tarafından yeni esnaflara 100 bin liraya kadar kredi imkanları sunulacak. Esnafların önünün açılması için bu kredilerin sadece yeni esnaflara değil, durumu kötü olan bazı eski esnaflara da verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dürüst, işinde başarılı ama bazı sıkıntılar yüzünden işlerini kapatmak zorunda kalan eski esnaflara da KOBİ destekli can suyu kredisi verilmesi gerekir. 2016 yılında esnafların durumunun düzelmesi için, hükümetin eski esnafları da düşünmesi gerekir. Bu krediler eski esnaflara da verilirse 2016 yılı esnaflarımız için daha iyi olacaktır' diye konuştu.

Esnaf kepenk kapatıyor

'2015 YILINDA 150 ESNAF KEPENK KAPATTI'

2015 yılında yaşanan olumsuzluklar yüzünden 150 esnafın kapatmak zorunda kaldığını ifade eden Akbaş, 'Bu kötü gidişatta 2015 yılında Samsun'da odamıza kayıtlı 850 civarında esnafımız vardı. Şu anda ki esnaf sayımız 650-700 civarına düşmüştür. 150'ye yakın esnafımızı bu süreçte kaybettik. Bundan önceki yıllarda 800 üyeyi aşamıyorduk, 800 üyeden de aşağıya düşmüyorduk. Kapatan ve açan esnaf birbiriyle eş değer seviyedeydi. Ama bu sene kapatan esnaf sayısı, açan esnaf sayısından oldukça fazla. Bu da esnafın bu aralarda çok kötü durumda olduğunu gösteriyor' şeklinde konuştu.