Samsun'da iki günde art arda meydana gelen iki ayrı iş kazasında iki kişi hayatı kaybetti. Yaşanan iş kazalarının ardından iş güvenliğinin önemi bir kez daha gündeme geldi. Konuyla alakalı değerlendirmeler yapan Samsun İş Güvenliği Uzmanları ve Profesyonelleri Derneği Başkanı Yüksel Kurt, mesleki anlamda tecrübesi ve eğitimi olmayan kişilerin inşaatta çalıştırıldığını, bu nedenle ölümlü kazaların meydana geldiğini dile getirdi.

İŞ KAZALARI ÖNLENEBİLİR

2 elim kaza sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini kaydeden Başkan Kurt, 'Bu kazalar yaşanınca son bulması temennisinde bulunuyoruz ama kazalar son bulmuyor, hatta devam edecek gibi görünüyor' dedi. Türkiye'de her yıl yaklaşık 2 bin ölümlü iş kazasının yaşandığını kaydeden Kurt, bu kazaların çoğunun da inşaat sektöründe, yüksekten düşmeden kaynaklandığını belirtti. Kurt, 'Gerekli tedbirleri zamanında alırsanız bütün iş kazaları önlenebilir niteliktedir. Bir iş kazası yaşanıyorsa, orada bir eksiklik vardır. İş güvenliği uzmanları olarak iş yerlerinde bu tedbirlerin alınması için mücadele ediyoruz. Bu çalışmaların sonunda iş kazalarının da azalacağını umut ediyoruz' ifadelerini kullandı.

BİRİ 18, DİĞERİ 60 YAŞ ÜSTÜNDE

Türkiye'de inşaat sektörünün hızla büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Kurt, inşaat sektöründeki istihdamı karşılamak için tecrübesiz ya da mesleki anlamda yetersiz olan kişiler işe alındığını kaydetti. Kurt, 'Tekkeköy'de yaşanan kazada 18 yaşında genç arkadaşımız hayatını kaybetti. Normalde 18 yaşındaki birinin inşaat anlamında mesleki tecrübesi olmaz. Mevzuat, mesleki eğitimi olmayan insanların tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışmasını yasaklıyor. İskele kurulum elemanının sertifikalı usta olması gerekiyor. Eğitimsiz insanlar inşaatlarda çalışıyor ve maalesef hayatlarını kaybediyorlar. Atakum'daki kazaya baktığımızda ise 60 yaşın üstünde yaşlı bir vatandaşımız hayatını kaybediyor. Bu kazaları önlemek için, inşaatta çalışacak kişilerin mesleki yeterliliklerinin tam olması gerekiyor' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL