Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Resul Gerçekcioğlu, Çinlilerin "ölümsüzlük meyvesi" olarak adlandırdığı, içeriğinde zengin vitamin ve mineraller bulunan "hünnap"ın kurak bölgelerde önemli bir gelir kapısı olabileceğini söyledi.

Gerçekcioğlu, hünnapın günümüzde Türkiye'de çok yaygın tüketilen bir meyve olmadığını ancak "şifa kaynağı" olarak gösterilen hünnapın değerli bir meyve olduğunun milattan önce bile bilindiğini belirtti.

KURAKLIĞA DAYANIKLI

Hünnapın Tokat ve çevresinde yetiştirilebilmesi için 6 yıldır çalıştıklarını, fakültenin deneme bahçesinde üretim yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Gerçekcioğlu, yaptıkları çalışmalardan önemli sonuçlar aldıklarını ifade etti.

Bölgede erken çiçek açan meyve türlerinin geç yaşanan donlar nedeniyle ürün kaybı yaşadıklarına, üreticiyi zarar ettirdiğine işaret eden Gerçekcioğlu, "Hünnap meyvesi ile ilgili bilimsel olarak 6 yıldır araştırmalar yapıyoruz. Yaptığımız araştırmada bölgeye uyumlu olduğunu gördük. Hünnap oldukça geç çiçeklenir ve ilkbahar geç donlarından hiç zarar görmez. Tokat'ta ve Amasya gibi civar illerde yapılan yetiştiricilik çalışmalarında mükemmel uyum ve verim elde edildi. Bu meyvenin en önemli özelliği Tokat gibi ilkbaharda geç donların yaşandığı bölgelerde birçok meyve dondan zarar görerek ticari olarak yetiştiricilik yapılamazken, hünnap ise haziran ayı başı gibi en geç çiçeklenen meyve olduğundan don zararı asla mümkün değil. Ayrıca, hünnap meyvesi kısa sürede olgunlaşıyor. Meyve yarısına kadar renklenmeye başladığında hasat edilir" ifadelerine yer verdi.