Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, "mucize yemiş" adıyla da bilinen ve birçok hastalığın önlenmesinde etkili likopen maddesini barındıran güzyemişinin üretimini artırmak amacıyla çalışma yaptıklarını belirterek, bu kapsamda Artvin, Rize, Giresun ve Samsun'da üretim istasyonları kurulduğunu söyledi.

KANSERE FAYDALI

Çelik, 2006 yılında üniversitelerinin araştırma ve uygulama sahasında yetiştirmeye başladıkları güzyemişinin (elaeagnus umbellata) bir sağlık meyvesi olduğunu, bu meyveyi Karadeniz Bölgesi genelinde yaygın hale getirmeye çalıştıklarını ifade etti.

"Mucize yemiş" adıyla da bilinen ve birçok hastalığın önlenmesinde etkisi bulunan güzyemişinde likopen adı verilen maddenin domateste bulunanın 17 katı olduğunu bildiren Çelik, "Bu meyve, prostat ve pankreas kanseri başta olmak üzere tüm kanser hastalarına faydalı olan likopen maddesini önemli oranda barındırmaktadır. Ayrıca eklem ve romatizma ağrıları, astım, cilt yenileme, bağışıklık sistemi kuvvetlendirme ve pek çok hastalıklara çok iyi gelen bir organik üründür. Bu nedenle bölgemizde yaygınlaştırmayı ve tüketimini artırmayı amaçlıyoruz" dedi.