Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin (OMÜ) yürütücülüğünü yaptığı ve Samsun Genç İşadamları Derneği'nin (SAMGİAD) stratejik ortağı olduğu ''KOBİ'lerde 5 Nokta Eğitimi'' adlı AB projesi kapsamında eğitim gerçekleştirildi. Nort Point Hotel'de gerçekleştirilen eğitime öğretim üyeleri, işadamları, KOBİ'ler ve üniversite öğrencileri katıldı.

EKONOMİ BİLİMLE BÜYÜR
Programın açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Doç. Dr. Fevzi Serkan Özdemir, projenin, KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda hazırlandığını ve sorunlarla ilgili farkındalık yaratmayı amaçladığını söyleyerek, ''Üniversitelerimiz de bu projelerin yürütücüleri olarak yeni teknolojilerin yurdumuza getirilmesi noktasında öncülük ediyor. İşadamları sezgi ve tecrübe ile işlerini bir noktaya kadar götürebilir. Bilim ve metodolojiyle işinizi desteklemediğiniz zaman maalesef şu an çok yaygın olan iflas erteleme müessesine gidiyor. İşlerinizi çok iyi yapabiliyor olabilirsiniz ama bilimle de altını desteklemelisiniz. Türkiye'de toplam işletme sayısının yüzde 99'u KOBİ. KOBİ'lere özel eğitimlerin tasarlanması lazım'' ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİME UYMAYAN SAF DIŞI
SAMGİAD'ın Samsun'a ve Karadeniz Bölgesi'ne katma değer yaratmak için çalışmalarını sürdüğünü ifade eden SAMGİAD Başkanı Levent Özden, ''Bu proje şehrimizin ticaret hayatına yaptığımız doğru katkılar adına önemsediğimiz bir çalışma. Bugün kobi temsilcilerimizle, dernek üyelerimizle üniversitelerden aramızda olan öğretim görevlileriyle eksik yanlarımızı tamamlayacağız, iyi yönlerimizi geliştireceğiz. Dünya hızla gelişiyor. Bu değişime ayak uyduramayan bireyler saf dışı kalıyor. Ticaretin de şekli değişti. 15 yıl önceki ticari kurallar bugün geçerli değil. O kurallarla bugün işyerimizi büyütmeye çalışsak, büyütemiyoruz. Doğru yerlerden bilgi alarak değişime ayak uydurmak zorundayız. Şehrimizin gelişip büyümesi ve yöneticilerimizin, bürokratlarımızın özveriyle çalışıp yetemediği noktalarda onlara destek olmak için, şehrimizin geleceği adına elini taşın altına sokacak projelerde her zaman bizler var olduk. Bizler işadamı kimliğimizin yanında şehir kimliğimizi, şehrimizin evladı olduğumuzu unutmuyor, şehrimiz için çalışıyoruz'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından OMÜ İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Bekiş ''KOBİ''lerde Öğrenme, Gelişme ve Büyüme Aracı Olarak Koçluk'', Gazi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güler Sağlam Arı, ''KOBİ'lerde Karar Alma ve Stratejik Yönetim'', Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Baş, ''KOBİ'lerde Pazarlama ve Satış Koçluğu'' ve OMÜ İİBF İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fevzi Serkan Özdemir de ''KOBİ'lerde Muhasebe ve Finans Koçluğu'' konularında sunumlar yaptılar.

Zerrin SOMUNCU