Fındık fiyatlarındaki yükselme beklentileri halen daha devam ederken, özellikle emanete verilen fındıklar için tedirginlik sürüyor. Birçok fındık tüccarı, emanete verilen fındıkların satılması gerektiğini, Haziran ayında fındık sezonunun kapanması nedeniyle gelecek sezonda emanetteki fındıkların 1 TL ucuz bir fiyata alınabileceği dillendiriliyor.

Bu durumdan şikayetçi olan ve elindeki fındığı satmak istemeyen üreticiler ise, ne yapacağını şaşırmış durumda. Birçok fındık üreticisi emanetteki fındığı geri almak ya da emanette bırakmak konusunda kararsız kalırken, 10 TL'ye yaklaşan fındık fiyatlarının ilerleyen dönemde artışa geçmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, 'Emanete giren fındıkların çoğu satılmış ve piyasaya girmiş durumda. Satılmasa dahi hiçbir üreticimiz fındığını satmak zorunda değil. Eğer tüccarlar tarafından sezon kapanacak denir ve emanetteki fındığın düşük fiyattan satılması istenirse, emanetteki fındıkları geri istesinler. Çünkü fındık altın değerindedir. Bu nedenle üreticimizin eline altın değerinde bir fırsat geçer' dedi.

FINDIKTA FİYAT ARTIŞI BAŞLAYACAKTIR

Aynı zamanda Ali Feyzi, piyasada hiç kimsenin fındık bulamadığını ifade ederken, 'Yeni sezon ürününde ciddi zarar var. Bu nedenle piyasanın tek çaresi üreticinin elinde bulunan fındıklardır. Üreticinin elindeki fındıklar stokları doldurmak için gereklidir ve fiyat artışı başlayacaktır. Yakın zamanda fındık tüccarları arasında çok ciddi bir rekabet başlayacak çünkü herkesin fındığa ihtiyacı var.' dedi.

Piyasada fındık bulunamadığını ifade eden Feyzi, ayrıca üreticilere baskı uygulanması halinde emanet fındıkların geri istenmesi gerektiğini dile getirdi. Feyzi; 'Piyasada söz sahibi üreticilerdir. Haziran ayında sezon kapanacak bahanesiyle baskı uygulanması halinde, üreticiler fındığını satmasın. Emanette bulunan fındıklarını geri istesin.' dedi.

İSTANBUL'DAN FINDIK FİYATLARI NORMAL AÇIKLAMASI

Fındık üreticileri fındık fiyatlarından memnun olmazken, fındık ihracatçıları fiyatların normal ve dengeli bir şekilde ilerlediğini iddia etti. İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Haydar Gören, 'Fiyatlar dengeli bir şekilde gidiyor. Ben fiyatları düşük ya da yüksek olarak nitelendirmiyorum. Piyasa normal seyrinde devam ediyor' dedi.

Ayrıca Ali Haydar Gören yaptığı açıklamada piyasada arz-talep noktasında denge bulunduğunu ifade ederek, 'Elinde malı bulunan kişi, piyasanın ihtiyacından daha azını pazara indiriyorsa fiyatlarda iniş çıkış olabiliyor. Bu, ekonominin temel kurallarından birisi. Biz de bunu çok normal olarak karşılıyoruz. Şu anda alım tarafında da satım tarafında da bir sakinlik var. Fiyatlar, dengeli bir şekilde gidiyor. Ben fiyatları düşük ya da yüksek olarak nitelendirmiyorum. Piyasa normal seyrinde devam ediyor.' dedi.

190 BİN TON FINDIK İHRAÇ EDİLDİ, FINDIKTA İHRACAT HEDEFİ DÜŞTÜ

Bu sene 280 bin ton olarak konulan fındık ihracatı hedefinin 250 bin tonlara kadar düştüğünü dile getiren Gören, bir hafta öncesine kadar 190 bin ton fındık ihracatı yapıldığını dile getirdi. 280 bin ton hedefinin 250 bin tonlara kadar düştüğünü söyleyen Gören, en fazla 240 bin ton fındık ihracatı yapacağız gibi görünüyor dedi.

Gören, konuyla ilgili; 'Bu hedefi, devam eden süreçte 250 bin tona kadar indirdik. Şu anda, sezon sonuna kadar maksimum 240 bin ton ihracat gerçekleştirebileceğimiz kanaatindeyiz. Geçen hafta sonuna kadar fiili ihracat 190 bin ton iç fındık olarak gerçekleşti. Yeni sezona kadar yaklaşık 50 bin ton iç fındık ihracatı daha yapılacağını öngörüyoruz. Bu sene dünyadaki fındık üretimiyle tüketimi arasında bir denge var. Yaklaşık olarak 900 bin ton tüketim söz konusu, dünyadaki üretim 900 bin tonun üzerinde. Dolayısıyla belli bir miktar önümüzdeki seneye devredecek. Diğer taraftan, üretici elinde olan fındığı satmama konusunda kararlı. Onlara da saygı duyuyoruz' diyerek, üreticinin elindeki fındığı satmama konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.