Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birim Başkanlığı tarafından organize edilen Türkiye-Afrika Eğitim ve İş Olanakları Çalıştayı'na konuşmacı olarak katıldı.

AFRİKA'DAKİ FARKLILIĞI KEŞFETTİK


Toplantıda öğrencilere, Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yaptığı Borsan Grup hakkında bilgiler veren ve iş hayatı konusunda tavsiyelerde bulunan Ölmez, "Borsan Grup, bünyesinde 15 şirketle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bunların 10 tanesi Türkiye'de, ikisi Kırgızistan'da, ikisi Ukrayna'da, biri İtalya'da. Son 8 yılda yaptığımız çalışmalarla beraber 22 Afrika ülkesine de ihracat yapıyoruz. Afrika denince sanki bir il ya da ülkeymiş gibi bir algı oluşuyor. Afrika da diğer kıtalar gibi farklı iklimleri, farklı kültürleri, farklı ekonomik yapıları bulunan bir kıta. İşbirliği konusunda eksik kalmış ilişkilerin tamamlanması ve ilerletilmesi gerektiğini fark ettik. 2000 yılından sonra Afrika'daki farklılıkları keşfettik. Dünyanın her yeri gibi orasıyla da ilişki kurabileceğimizi fark ettik" dedi.

'BOŞ ÇALIŞMAK, BOŞ YATMAKTAN İYİDİR'
Borsan Grup olarak 5'i kuzey ülkeleri olmak üzere Afrika'da toplam 22 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Ölmez, "Ticari ilişki içerisinde olduğumuz ülkelerden birkaçıyla öyle bir noktaya geldik ki bizi ürettiğimiz ürünler, o ülkenin en çok tercih edilen ürünleri oldu. Sadece işadamları olarak değil, ülkenin dış ticareti olarak da ilişkileri geliştirmek için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Bu durumun, burada okuyan sizler için çok büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum. Edindiğim izlenim, bu konuya ilgili çok fazla arkadaşımızın olmadığı yönünde. Sizlere tavsiyem, burada bulunduğunuz süre içerisinde daha çok sosyal çevre edinmelisiniz. Daha çok araştırmalı, daha çok şey öğrenmelisiniz. Şöyle bir atasözümüz var. 'Boş çalışmak, boş yatmaktan iyidir.' Sizler çok zeki ve akıllı insanlarsınız ki, bu kadar önemli bir üniversitede okuyorsunuz. Aynı zamanda genç ve dinamiksiniz. Benim tavsiyem, kendinize daha önemli hedefler biçmeli ve daha girişken olmalısınız" ifadelerini kullandı.

Oturum başkanlığını OMÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Tapramaz'ın yaptığı bölümde ayrıca, iş adamı Ahmet Aydın, Somali Kültür Ataşesi Abdulaziz Hasan ve Etiyopya Büyükelçi Temsilcisi Achameyeleh Mulat da birer konuşma yaptı.

Barış BUDANOĞLU