Eski Samsun Belediye Başkanı Vehbi Gül, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nce uygulanan yol üstü otopark davasının Danıştay 8. Dairesi tarafından bozulmasını değerlendirdi.

Davanın, 1. İdare Mahkemesi'ndeki karar noksanlığı sebebiyle bozulduğunu kaydeden Gül, ''Mahkeme bizim açtığımız davayı reddetmiyor. Parkomat yönetmeliğindeki 'tümden iptal' kararını bozuyor. Tüm yönetmeliği değil hangi maddeye aykırı iş yapılmışsa onun iptal edilmesini söylüyor'' diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR YETKİLERİNİ AŞIYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yetkilerini aştığını ifade eden Gül, ''Konuyla ilgili, Samsun halkını temsilen 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtım. Bu davada mahkeme davamızı kabul etti ve yönetmeliğin iptaline karar verdi. Aslında bu davada mahkeme, esas davanın özünü incelemedi hep trafik kanunu ve ukame üzerinden hareket etti. Danıştay 8. dairesi bu kararı esastan bozmadı. Mahkemeye 'sen tüm yönetmeliği iptal ettin, halbuki yönetmeliğin ilgili maddeleri hangisiyse onları iptal edecektin' diyerek bozdu. Buna rağmen geldi idare mahkemesine, idare mahkemesi kendi kararını kaldırdı. Bu arada belediye 1.idare mahkemesinin verdiği kararı uygulamayarak 'yol üstü otopark' adıyla yeni acayip bir şey uygulamaya kalktı. Biz buna da ikinci idare mahkemesinde dava açtık. Bu dava, başkanın muhalefeti ve iki üyenin kabulüyle reddedildi. Bu kararı ben temyiz ettim. Türkiye'de bir hukuk var ise, bu karar bozulup gelecek. Bu uygulama iptal edilecek. Çünkü benim davam, belediyeler mülkiyeti kendinlerine ait olmayan yolları kiraya verebilir mi? Bu konuda karar verilecek bana. Başka bir şey sormuyorum. Belediye millete ait olan yolları kiraya vermeye ve rant temin etmeye kalkıyor. Eğer Türkiye'de hukuk varsa ve ben 60 yıllık avukatsam eğer bu karar bozulup gelecek. Bozmadı, AİHM'den bozulup gelecek. Şu anda seviniyor belediye. Neye seviniyorsun? Kanunsuzluk yapmışsın, hatadan dönmek vazilet. Ama hatada ısrar ediyorlar, inadına. Bu mesele artık hukuk ve adalet meselesi. Yetki aşma meselesi. Büyükşehir yetkisini aşıyor'' diye konuştu.

BAŞKA BİR DAVA SÜRÜYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin kanunsuz eylemi icra edemeyeceğini de söyleyen Gül, şu şekilde sürdürdü: ''Dosyanın benim için önemi kalmadığı için temyiz etmiyorum. Bu dava henüz karara bağlanmadan, gerçeklerin daha fazıl biçimde ortaya koyulduğu başka bir dava daha şu anda sürüyor. Mahkeme belediyenin kendisine ait olmayan yerleri kiraya vermesi yönünde bir karar veremez. Verirse eğer, o mahkemeyi reddederim. Büyükşehir şu an seviniyor ama yanlış seviniyor. Son gülen iyi güler. Biz güleceğiz. Bu davamızda geri gitmek yok. Bu davadan biz karar alacağız.''

Zerrin SOMUNCU