Karadeniz'de son günlerde fındık fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar, haftanın başlamasıyla birlikte yerini durgunluğa bıraktı. Birçok şehirde fındık fiyatları geçtiğimiz haftaya göre düşüş yaşasa da, Pazartesi'den Perşembe gününe kadar olan bölümde fındık fiyatları sabit kalmayı başardı. Bilindiği gibi fındık sezonunun başlamasıyla birlikte fındık fiyatlarında hareketlenmelerin meydana gelmesi beklenirken, TMO'nun piyasaya müdahale etme sinyalleri vermesi de, serbest piyasada fındığın bir nebze olsun değer kazanmasına neden oldu.

Geçtiğimiz hafta yapılan açıklama sonrasında fındık fiyatları 9 TL'den 10 TL'lere kadar yükselirken, Giresun'da 11 TL'lere yaklaşan fiyatlardan alıcı bulmayı başardı. Fakat TMO'nun ve Trabzon Milletvekili Salih Cora'nın açıklamalarının piyasada yarattığı hareketlilik kısa sürdü. Fındık fiyatlarında kısa dönemli yaşanan artık yerini düşüşe bırakırken, yaşanan düşüşün frenlendiği ve fiyatların sabitlendiği gözlemlendi.

ÇARŞAMBA GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Samsun'da en büyük fındık rekoltesine sahip ilçelerden bir tanesi olan Çarşamba'da, 10 Mayıs 2016'da 9 TL'den alıcı bulan fındık, 10 Mayıs'ı seyreden 3 gün içinde 10 TL'ye kadar çıktı. 13 Mayıs'ta 10 TL'den alıcı bulan fındık, bu tarihten sonra düşüşe geçti. 16 Mayıs'ta 9.50 TL'den alıcı bulan Çarşamba fındığı, Pazartesi gününden Çarşamba gününe kadar 9.50 TL'lik fiyatını korumayı başardı. Çevre illerde ve ilçelerde de fındık fiyatlarında sakinliğin hakim olması, Çarşamba Ticaret Borsası'nda da fındık fiyatlarında sakinliğin ortaya çıkmasına neden oldu.

Çarşamba'nın yeni sezonda fındık rekoltesinin diğer illere ve ilçelere göre yüksek olması beklenirken, rekoltenin diğer illere ve ilçelere göre yüksek olma ihtimali, Çarşamba'da yeni sezonda fındık fiyatlarının diğer bölgelere göre bir tık daha yüksek olabileceğini düşündürüyor. Fakat özellikle Giresun, Ordu ve Trabzon'un yüksek kesimlerinde yaşanan don olayının, bölgedeki fındık tarlalarına olumsuz etkisinin, Çarşamba fındık piyasasını da etkileyebileceği ifade ediliyor.

İŞTE ÇARŞAMBA TİCARET BORSASI'NA GÖRE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

ORDU GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Fındık tarımının belki de en yoğun şekilde yapıldığı illerin başında gelen Ordu'da, geçtiğimiz günlerde 10 TL'nin üstüne çıkan fındık fiyatları, son birkaç gün içinde tekrardan tek haneli rakamlara indi. 13 Mayıs'ta 10 TL üzerinde alıcı bulan Ordu fındığı, tarihler 16 Mayıs'ı gösterdiğinde 9.50 TL rakamına düştü. 16 Mayıs'tan sonra düşüşe devam eden ve 20 kuruşluk düşüş yaşayan Ordu fındığı, 17 Mayıs'ta 9.30 TL'lere kadar düşmeye devam etti. Yaşanan düşüşün ardından Ordu fındık üreticileri gergin günler geçirse de, fındık fiyatları tekrardan toparlanarak 9.50 TL civarında yükselmeyi başardı. Ordu'daki bu fiyat dalgalanmasının emanet fındıklar nedeniyle yaşandığı bölgedeki üreticilerin hemfikir olduğu konuların başında gelirken, emanette bekletilen fındıkların piyasaya giriş yapmasının fiyatları dalgalandırdığı ifade edildi.

ORDU TİCARET BORSASI GÜNCEL FINDIK FİYATLARI [GRAFİK]

GİRESUN GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Türkiye'nin en çok fındık üreten şehirlerinden olan Giresun'da ise, geçtiğimiz günlerde Karadeniz'in genelinde olduğu gibi fındık fiyatları yükselme eğilimine geçmişti. 10 TL'nin üstüne çıkan, hatta 11 TL'lere kadar yükselen fındık fiyatları, serbest piyasadaki dalgalanmadan dolayı tekrar geri düşmeye başladı. 13 Mayıs tarihinde 10 TL'nin üstünde olan fındık fiyatları, tarihler 16 Mayıs'ı gösterdiğinde ufak düşüşler yaşadı. Diğer şehirlere ve ilçelere göre Giresun fındık piyasasında yaşanan düşüşler son derece cüzi olurken, güncel fındık fiyatları da geçtiğimiz güne göre ortalama olarak 10 kuruş düşüş yaşadı. Kasım 2015'de 14.55 TL'den alıcı bulan Giresun fındığı, şuan için ortalama olarak 9.60 TL'den alıcı buluyor. Kalitesine göre değişen fiyatlarda alıcı bulan fındıkta, sivri fındık cinsi ise 8.75 TL'lere kadar düştü.

İŞTE GİRESUN TİCARET BORSASI'NA GÖRE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

DÜZCE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Fındık tarımının yoğun şekilde yapıldığı Düzce'de de, fındık fiyatlarında durağan bir hava hakim. Geçtiğimiz günlerde 9.25 TL ile 9 TL arasında işlem gören Düzce fındığı, güncel olarak da aynı fiyatlardan alıcı buluyor. Serbest piyasada ufak oranlarda fiyat farklılıkları olsa da, kalitesine göre Düzce fındığı ortalama olarak 9 TL'lik bir fiyata sahip.

İŞTE DÜZCE TİCARET BORSASI'NA GÖRE GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

İHRACATIN DÜŞÜŞÜ FINDIK FİYATLARININ DÜŞMESİNDE TEMEL ETKEN

Karadenizli üreticiler fındık fiyatlarında yaşanan düşüşün nedenini fındık ihracatının düşmesine bağlarken, özellikle Rusya ve Ortadoğu ülkelerine yapılan fındık ihracatının düşmesinin piyasayı olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Bilindiği gibi Rusya ile gerginleşen ilişkiler nedeniyle birçok tarım ürününe ambargo konulmuş ve ithalat yasaklanmıştı. Fındık üreticilerinin temel beklentisi ise, önümüzdeki sezon Çin'in yapacağı fındık alımı olarak biliniyor. Çin tarafından alınacak fındıklarla birlikte, iç piyasada fındık fiyatlarının artışa geçmesi ve tekrardan çift haneli rakamlara, geçtiğimiz sezonda olduğu gibi 14-15 TL'lere yükselmesi bekleniyor.

Dünyadaki fındık rekoltesinin %75'ini karşılayan Türk üreticileri, %75'lik güce rağmen fındık fiyatını belirleyememekten şikayetçi olurken, ziraat odalarından da devlet etkisinin azalması, fındığın serbest piyasaya terk edilmesinin fındık fiyatında yaşanan dalgalanmaların temel sebebi olduğu yönünde açıklamalar geliyor. İlerleyen günlerde fındık fiyatlarının normal seyrinde devam edeceği ifade edilirken, yeni sezonla birlikte fındık fiyatlarında artış yaşanması bekleniyor.

FINDIK TARIMINA DESTEK ÖDEMESİ NE ZAMAN YAPILACAK

Fındık üreticilerinin en çok merak ettiği konuların başında gelen, fındık üreticilerine yapılan destekleme ödemesi hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten açıklama geldi. Çelik, 'Fındık ürününün desteklenmesine ilişkin uygulamanın rasyonel hale getirilmesi amacıyla 2009-2014 yıllarında Yeni Fındık Stratejisi uygulanmıştır. Bu kapsamda, üreticilerimize toplam 4.4 milyar TL alan bazlı gelir desteği verilmiştir. Fındıkta alan bazlı gelir desteği uygulamasına 2015 yılı ürünü için de devam edilecek olup, dekar başına 170 TL verilecektir. Destek ödemesinin 2016 yılı Haziran ayında yapılması planlanmaktadır. Ayrıca fındık üreticilerine mazot ve gübre gibi destekler de verilmektedir.' dedi.

Çelik'in bu açıklamasıyla birlikte bir nebze olsun rahatlayan fındık üreticisi, Haziran 2016 tarihinde fındık destekleme ödemelerini alabilecek gibi görünüyor. Dekar başına 170 TL olarak yapılacak ödemenin, üreticinin fiyat mağduriyetini bir nebze olsun gidereceği düşünülüyor.

FINDIKLAR GENÇLEŞTİRİLECEK

Aynı zamanda Faruk Çelik, fındık tarlalarının gençleştirilmesi için yapılacak olan projeden de bahsederek, Giresun, Trabzon ve Ordu'nun fındık gençleştirme projesinde pilot bölge olduğunu ifade etti. Bakan Çelik, '2013 yılında Trabzon İl Müdürlüğü ve Giresun Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ortak çalışması ile fındık bahçesi yenileme çalışmasının öncelikle 1'inci standart bölgede yer alan Giresun, Trabzon ve Ordu illerinde pilot proje şeklinde uygulanması planlanmaktadır. Proje ile; 2013-2014 yıllarında 50 yaş ve üzeri verimden düşmüş toplam 23,5 dekar fındık bahçesi sökülmüş ve modern dikim teknikleri kullanılarak 10 adet demonstrasyon bahçesi tesis edilmiştir.' dedi.

'Fındık ürününün desteklenmesine ilişkin uygulamanın rasyonel hale getirilmesi amacıyla 2009-2014 yıllarında Yeni Fındık Stratejisi uygulanmıştır. Bu kapsamda, üreticilerimize toplam 4.4 milyar TL alan bazlı gelir desteği verilmiştir. Fındıkta alan bazlı gelir desteği uygulamasına 2015 yılı ürünü için de devam edilecek olup, dekar başına 170 TL verilecektir. Destek ödemesinin 2016 yılı Haziran ayında yapılması planlanmaktadır. Ayrıca fındık üreticilerine mazot ve gübre gibi destekler de verilmektedir.' ifadelerinde bulundu.