Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin himayesinde OMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanlarının da katkılarıyla ilk kez gerçekleştirilen ve Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde düzenlenen sempozyuma Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mehmet Şükrü Eken, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feriha Koç, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Ercan Yaşin, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Sempozyum Koordinatörü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Metin Eker, 'Ulusal Kent Estetiği Sempozyumu içerik, nitelik ve hedef açısından kentimiz ile karakterize olacak ve süreklilik gösterecek bir çalışma olarak uluslararası bir hüviyet kazanacak bir adımdır' dedi.

"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SAMSUN'A HER GELİŞİNDE SÖYLÜYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun'a gelişinde havaalanından şehir merkezine kadar olan kısmın güzelleştirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getirdiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, 'Yusuf bey ne yap et, havaalanından şehre kadar olan bu görselleri, bu totem ormanını ve bu kötü yapılaşmayı, ana bulvara bakan görsel çirkinliği ortadan kaldır' demesi bize bir şeyler yapmaya itti' şeklinde konuştu.

"ŞİMDİ İNCE İŞÇİLİK DÖNEMİNDEYİZ"

İnsanların şehri dönüştürürken, şehirlerin de insanları dönüştürdüğünü belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, 'Bir şehir için alt yapı hizmetlerini üretmek, üst yapı hizmetlerini üretmek çok önemli ama asıl önemli olan o şehir için fikir üretmektir. Biz bugün bu şehir için fikir üretmek için buradayız. Bugün baktığımızda bize estetik gelen insanın güzel olma arayışından kaynaklanan bir bakış açısıdır. Bu arayış var. Hepimizin ruhunda arayışın içerisindeyiz. İnsan şehri dönüştürürken, aslında şehirde insanı dönüştürür. Şehir dinamik bir yapıdır. Bu dinamizmi aslında şehrin bütün aktörleri birlikte belirlerler. Biz bundan 15 yıl önce iktidara geldiğimizde kent estetiğinden bahsetmek çok mümkün olmazdı. Çünkü şehirlerimizin çok temel sorunlarının derinleştiği bir ülke devralmıştık. Başta çok kıymetli yerel yöneticilerimiz olmak üzere el birliği ile önce şehirlerimizin sorunlarını çözerek işe başladık. Şehirlerimizi önce çevreleyen gecekondulardan arındırdık. Alt yapı sorunlarını çözdük. Bundan sonra da bizim de 'ince işçilik' diye adlandırdığımız bu dönemde estetik arayışının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Her şeyden önce kimlikli şehirlere, bunun için de kimlikli yapılara ihtiyacımız var. Her şehrin bir kimliği var. Onu da fiziksel mekan hissettiriyor' dedi.

"ÇOK DAHA GÜZEL ŞİİRLER YAZARIZ"

Şu anda dünya nüfusunun yüzde 27'sinin kentlerde yaşadığını ifade eden Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları kaydetti: 'Biz çok sağlıklı şehirler oluşturursak, çok daha güzel şiirler yazarız. Onun için kent estetiği anlamında bunlara da dokunmak gerekiyor.'

Konuşmaların ardından yine Sanat Merkezi içerisinde 'Uluslararası Samsun Afis Yarışması'nın sergisi açıldı.