Yıl boyunca jeopolitik risklerdeki artış ve merkez bankaları politikalarındaki ayrışmanın da etkisiyle güçlenen dolar, emtia fiyatlarındaki satış baskısını artırdı.

Bu durum birçok emtia ihracatçısı ülkelerin ekonomilerini olumsuz etkilerken, son yıllarda yüzü gülmeyen emtia yatırımcılarını da zarar ettirdi. Bu dönemde yatırımcısına, sadece 3 emtia kazandırdı, 12'si ise fiyatında yaşanan düşüşle zarar ettirdi.

2015 yılında yatırımcısına en fazla kazandıran emtia kakao olurken, petrol ise kaybettiren emtialar arasında başı çekti.

YÜZDE 10'UN ÜZERİNDE KAR ETTİRDİ

Kakao, 2011 yılındaki sert düşüşün ardından başlayan yıllık yükseliş trendine bir yenisini daha ekledi ve yatırımcısına geçen yıl yüzde 10,3 kar ettirdi. Geçen yıl en düşük 2.669 doları gören kakao, yılı 3.211 dolardan kapattı.

Pamuk ise 2015 yılı genelinde dar bir bantta hareket etmesine karşın, özellikle ilk yarıda gösterdiği performansla yatırımcısına 2015'te en fazla kazandıran ikinci emtia oldu. Yatırımcılar arasında "beyaz altın" şeklinde nitelendirilen ve 2014'ün en fazla kazandıran emtiası pamuk, geçen yıl yüzde 5 prim elde etti.

Şeker ise pamukla aynı oranda getiri sağlayarak, ikinci sırayı paylaştı. Şekerin fiyatı, geçen yıl 10,1 dolarla 2008 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye gerilese de özellikle son 4 ayda kaydettiği yükselişle kayıplarını telafi etti.