Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gece harekatı ile başlayan Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl ilk kez uluslararası çapta icra ediliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından düzenlenen tatbikatta, yine ilk kez terörle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi de kapsayan hibrit harekat ortamı esas alınacak.

Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, bu yıl ilk defa dost ve müttefik ülke unsurlarının da katılımıyla Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde gece harekatıyla başladı. 4 Mayıs'ta eğitim ve prova ile start veren, bu akşam Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve Katar, Ukrayna, Azerbaycan ve Suudi Arabistan'ın genelkurmay başkanları ile icrasına başlanan tatbikatı, ikinci gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da izliyor.

HAREKAT, TERÖRLE MÜCADELEYİ DE KAPSIYOR

Pek çok ilkin yaşandığı tatbikat, bu yıl ilk kez birleşik olarak icra edilecek ve hibrit harekat ortamı esas alınacak. Hibrit harekat; terörle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi kapsayacak. İlk kez uluslararası çapta düzenlenen tatbikat, bundan önceki senelerde milli olarak icra ediliyordu. Bu yılın ardından Efes-2016 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, iki yılda bir milli, iki yılda bir de uluslararası olarak icra edilecek. İki gün sürecek tatbikatın ilk gününe; Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, sivil kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte; Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'dan birlik ve unsurlar katıldı. 79 yabancı ülkeden gözlemcinin ve yaklaşık 900 yabancı personelin katıldığı, 7 bin 500 askerin görev aldığı tatbikat; kamu kurum ve kuruluşlarıyla sivil sanayi kuruluşlarının dahil olması yönünden de farklılık gösteriyor. Bu yılki tatbikatta, Karayel ve Bayraktar isimli insansız hava aracı ve atak helikopter de kullanıldı. Atak helikopterler, ilk kez bu tatbikatta atış yaptı.

KLASİK HARP

Klasik harp icrası ile başlanan tatbikatta, senaryo gereği Torrik isimli hayali bir ülkenin, Arnlad isimli başka bir hayali ülkenin adasını işgal etmesi üzerine Arnlad Birleşmiş Milletler'den (BM) yardım istiyor. Bunun üzerine Türkiye'nin liderliğinde Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan, İngiltere, Katar, Pakistan, Polonya ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikleri oluşturuldu. Dost birlikleri de, temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı kurtardı. Tatbikatta, senaryo gereği özel kuvvet timleri havadan ve denizden sızarak hayali bir düşman ülkede planlanan hedefi etkisiz hale getirdi. Tatbikatın ilk safhasında; Türkiye, Pakistan, Suudi Arabistan, Azerbaycan, Polonya ve Katar kuvvetleri yer aldı. Ardından özel kuvvet harekatı kapsamında SAS/SAT tim, süratli bot ile bölgeye intikal etti ve denizde keşif harekatı icra etti. Tatbikatta, senaryo gereği hayali bir düşman ülke ile savaşılırken, hedefler müttefik hava gücü, 135 MAK Filo ve özel kuvvetler tarafından dost hava kuvvetleri ile ateş altına alındı. Tatbikatın bu safhasında Türkiye, Azerbaycan, Polonya ve Suudi Arabistan kuvvetleri yer aldı. Tatbikatın ilerleyen safhalarında Türkiye, Azarbaycan, Suudi Arabistan kuvvetleri, hedefleri taarruz helikopterleri ve topçu atışları ile ateş altına aldı, SAS/SAT timleri tarafından da su altı mayınları tahribi icra edildi. Tatbikatta, hazırlık ateşleri kapsamında tespit edilen hedefler müttefik hava gücü tarafından ateş altına alındı.

Not: Haberin foto galerisi bölümüne tıklayarak diğer fotoğrafları görebilirsiniz.