TÜBİTAK 4007 Bilim Şenliği Programı kapsamında Samsun İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Samsun Bilim Şenliği-Proje Pazarı' etkinliği düzenlendi.

Samsun Şehir Kulübü önünden Bilim Yürüyüşüyle başlayan ve Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden etkinliğe Samsun Valisi İbrahim Şahin, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Canik Belediye Başkan Yardımcısı Alican Usta, İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

SAMSUN'DA BİR İLK YAŞANIYOR
Açılış öncesi konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, 'Bugün Samsun kendi eğitim tarihinde bir ilki yaşıyor. 4007 Bilim Şenlikleri dediğimiz TÜBİTAK tarafından desteklenen 'Samsun Bilim Şenliği'ni ilimizde ilk defa gerçekleştiriyoruz. Şenliğimiz 2 gün boyunca Samsun halkımızın beğenisine sunulacak. 21. asır, bilgi ve teknoloji asrıdır. Bilginin yeniden anlamlandırıldığı, daha doğrusu bilginin üretildiği bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla sergilerde göreceğimiz gibi yarının dünyasını gençlerimiz nasıl pazarlayacaklar, bilimi yeniden nasıl üretecekler hep birlikte onlara şahit olacağız. Bu yıl ilimiz genelinde bilim fuarları bağlamında 78 okulumuzda TÜBİTAK bilim fuarları düzenlendi. Bugün 4007 TÜBİTAK tarafından desteklenen bilim şenliğini gerçekleştiriyoruz' dedi.

ÇOK ÇALIŞMAK ZORUNDAYIZ
Bilim için çok çalışmak gerektiğini belirten Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, "Samsun eğitim sıralamasında 30. sıralarda. Samsun'un, Türkiye sıralamasında ilk 10'a girmesi gerekiyor. Bununla ilgili yapılması gereken ne varsa, her birimiz yapmak zorundayız. Samsun, 20 yıl önce eğitimde velilerin çocuklarını ilkokulda ortaokulda, lisede okumaları için gönderdikleri bir şehirdi. Çevremizdeki küçük iller bile bugün Samsun'u sollamışlarsa başta eğitim camiası, sonra yöneticiler başımızı iki elimizin arasına alacağız, düşüneceğiz ve mutlaka çıkış yolu bulacağız. Bununla ilgili de yapılması gereken 3 şey var: çalışmak, çalışmak ve yine çalışmak. Bilim adına yapılması gereken ne varsa yüzde 100 tam destek olarak yanınızda olacağız. Öğretmenler mutlaka meraklı ve hayali güçlü olan öğrencilere destek sağlamalı' diye konuştu.

Konuşmaların ardından İlkadım Belediyesi Halk Dansları Topluluğu yöresel halk oyunlarını oynarken, Emrullah Efendi Ortaokulu öğrencilerinden oluşan bando takımı da gösteri sundu. Ardından Matrak gösterisi yapılan şenlikte emeği geçen öğrenci ve öğretmenlere teşekkür belgeleri verildi.

ETKİNLİK DUVARINA YAZI YAZDI
Teşekkür belgelerinin ardından Vali Şahin ve beraberindekiler meydanda şenliğe katılan stantları gezerek öğrencilerden yaptıkları projeler hakkında bilgi aldılar. Vali Şahin daha sonra şenlikte bulunan etkinlik duvarına yazı yazdı. Vali Şahin duvara, 'Dünyada 3 şey var, çalışmak, çalışmak yine çalışmak' yazarak imzasını attı.
Cumhuriyet Meydanı'nda bugün de devam edecek olan Bilim Şenliği'nde 11 bilim atölyesi ve 24 proje sergileniyor.

Zerrin SOMUNCU