Düzce'de hafta sonu etkili olan dolu fındığa büyük zarar verdi. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, bu yıl fındık ürününde yüzde 40 oranında rekolte düşüklüğü yaşanabileceğini ifade etti.

Başkan Öztürk, '2016 yılında fındık veriminde düşüş var. Bu otomatik olarak geçen seneye rağmen bu sene yüzde 20 seviyelerinde fındık azlığı var. Bu bize göre fındık 2 yılda bir kendisini dinlendirir. Biz bu yılı dilenme sezonu olarak görüyoruz. Bu sene küllenme hastalığı diye bir hastalık çıktı. Bu da fazla yağış nedeniyle fındık diplerinin hava almamasından kaynaklanan bir hastalık. Çiftçilerimizin bununla mücadele etmesi gerekiyor. Küllenmeden dolayı da verim düşüklüğü olacak. Yağan dolu bizim Cumayeri'nin bir kısmında, Gümüşova'nın tamamında, Gölyaka'nın bir kısmında, Akyazı İlçesi'nin tamamına ceviz büyüklüğünde dolu yağdı. Burada tekrar verimi düşürecek. Öncelikle bu sene fındık ürünü geçen seneye nazaran yüzde 35-40 civarında eksilecek' dedi.

ERKEN HASATLA MÜCADELE İÇİN TİM KURULDU

Öte yandan, Düzce Ziraat Odası yönetim kurulu kararıyla fındığın daha sağlıklı toplanması ve ürün kaybının önlenmesi amacıyla Fındık Erken Hasat Müdahale Timi kuruldu.

Görevli tim ayrıca fındık toplamak için Doğu illerinden gelen mevsimlik işçilere de yardımcı olacak.