BAŞARILI CEO

Sadece Türk yöneticilerde değil, çalıştığım uluslararası şirket yöneticilerinde de aynı önemli özelliği gözlemliyorum. Çoğu, özgüveni yüksek bir şekilde sahnede yer almayı seviyor. Buna uygun şekilde, tek ve güçlü adam kimliğini belirgin olarak gösteriyorlar.

Gerçekte bu bir tercih değil; onlar böyleler… Çoğunlukla yükselmeye, başarıya ya da ünvana bu kadar aç olmasalardı, geldikleri yere yükselmeleri de mümkün olmayabilirdi. Zaten bu motivasyon çaba harcamalarını ve yükselmelerini sağlayan şey. Tecrübelerim de 'bu kimliğe sahip olanların' yükseldiğini ve hayatta kalabildiğini gösteriyor. Yıllardır yönetim guruları başarı için delegasyon ya da yetkilendirmenin en önemli kriter olduğundan bahsediyorlar. Ancak kafamızı kaldırıp yukarıya doğru baktığımızda mütevazı gurular yerine, sahnede yer almayı seven, egosu güçlü, mangalda pek kül bırakmayan liderler görüyoruz.

Peki, nasıl oluyor da 'tek adam' olan yöneticiler başarılı olabiliyorlar?

Yaşanmış örneklere baktığımda; başarılı liderlerin yetkilendirme ya da klişe liderlik modellerinin ötesinde başka özellikler ortaya koyduğuna şahit oluyorum.

Başarılı liderlerin en önemli özelliklerinden biri kararlı olmaları; kararlı derken sabit fikirli olmayı kastetmiyorum. Genel bir vizyonları var ancak yolculukta sık sık tutarsız gibi görünen açıklamalar ya da eylemlerde bulunabiliyorlar. Onların kararlılıkları, adımlarının sonucunda olmak istedikleri ya da hayallerinde oluşturduklar resimle ilgili. Bu resimden hiçbir şekilde vazgeçmiyorlar. Büyük resme uygun davranıp küçük resimlerde her türlü güncellemeyi yapabiliyorlar. Genellikle bu durumda olan iki tip lider grubu var, birincisi hayatının belirli bir noktasından sonra topluma ve paydaşlarına fayda yaratmaya odaklanırken, diğer grup biraz da fazla kendine fayda yaratmaya odaklanıyor. Ancak her durumda bir vizyona sahip olup, kararlarını buna uyumlayabildiklerinden kriz dönemlerinde kararlı duruşları çalışanlara güçlü bir mesaj veriyor. Aynı kararlılık durumu bazen krize götüren şey olsa da, ekibinizin size olan güveni krizi çözmenizi önemli ölçüde etkiliyor.

Çoğu başarılı lider farklı perspektif arayışı içerisinde… Bu yüzden sadece işi bilenlerden değil, işi bilmeyen hatta aykırı gibi görünecek kişilerden görüş alıyorlar. Şirketinde önemli bir dönüşüm gerçekleştiren bir yöneticinin Kireçburnu balıkçı barınağında devamlı konuştuğu ve büyük kararları için değerlendirme aldığı bir gece bekçisi vardı. Bana konuşmaları anlatırken hep 'Bir tek o beni şaşırtıyor.' derdi. Bir an için düşündüğünüzde sabahın beşinde bir CEO ile bir balıkçıyı iş konuşurlerken görmek çoğumuza ilginç gelebilir. Bana gelmişti…

'İyi bir yönetici çok çalışmamalı!' klişesinin aksine çok yoğun bir mesaileri var. İlginç bir tanımlama ama bir çoğundan 'Sabah erken kalkmazsam, yapılması gerekenleri tamamlayamıyorum.' mesajını alıyorum. Çalışmak ve motivasyonları doğrultusunda yürümek onların hamurunda var. Tatilde bir kaç gün bile geçirmekte zorlandıklarını iyi biliyorum.

Başarılı bir enerji şirketinin yöneticisi başarısını anlatırken insanları kodladığını ve bu kodlara bakarak düşündüğünü ifade ederdi. Kaynak kullanımını ve görevlendirmeleri belirlerken çalıştığı insanlara içinde duyguların olmaması için kodlar ve özellikler tanımladığını; bu kodlar sayesinde profesyonel başarılarının kararını alırken duygulardan uzaklaşabildiğini ifade ederdi.

Başarılı liderlerin genellikle ilkeli bir duruşları var. Yetenekli ama tek bir sebepten başarsız olan çok lider tanıma şansına da sahip oldum. En sık görülen başarısızlık gerekçesi ise ahlaksızlıklara izin vermek. Bir çok yetkin lider takım arkadaşları ile işler iyi giderken problem yaşamıyor ancak hedeflerin ortaklığı azalınca birlikte yapılan ahlaksızlıklar sonradan lider için tehdit edici bir unsur olarak var oluyor. Hangi koşulda olursa olsun ilkelerine uygun davranabilenler ise asla tehdit edilmiyorlar. Üstelik kendinizi tehdit altında hissettiğinizde yönettikleriniz hakkında doğru kararları vermekte de çok zorlanıyorsunuz. O yüzden ahlaki duruşun ne kadar önemli olduğunu söylesem sanırım yeterli olmaz. Hepinize başarılarla dolu bir yaşam dilerim.

UMUT KISA'NIN HABERHAYAT DERGİSİ'NDEKİ KÖŞE YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ