Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, terör örgütleri tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı belirlenen amonyum nitratlı gübrenin satışını bugün itibariyle resmen yasakladı.

Bayilerdeki gübreler yediemine alınırken, bayilere gelen üretici ise eli boş döndü. Türkiye'nin en büyük ovalarından biri olan Bafra Ovası'nda ziraat odası ve gübre bayileri yasağın kaldırılmasını veya başka bir çözüm yolu bulunmasını istiyor.

Tosuner yaptığı açıklamada, 'Tarımla uğraşan çiftçilerin yüzde 80'inin kullandığı 26 ve 33 nitrat gübrenin satışları bütün bayilerde durduruldu. Güneydoğu'da gübrelerden sıkıntı yaşanıyor ama Karadeniz Bölgesi'nde, İç Anadolu'da, Ege'de bu durumlar yaşanmıyor. Çiftçilerin mağdur olmamaları için bir an önce satışlarına başlanmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'ndan istiyoruz. Bafra Ovası'nda sebze ekiliyor. Bu gübre kullanılmadan bu sebzenin olma şansı çok zayıf. Bu gübrenin fiyatları düşü, öbür gübrelerle bu gübreler arasında yüzde 70 fiyat farkı var. 26 ve 33 nitratların sebzede yeşillik ve büyümede çok büyük faydası var. Tarım Bakanlığı bizim sesimizi duyar bölge bölge bu gübrelerin satışlarına serbestlik tanır' dedi.